Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Επιμένει ο Τσοχατζόπουλος στην κλήτευση του πρώην ΚΥΣΕΑ

Με τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης και με την απόφαση επί του αιτήματος του Δημοσίου να παραστεί ως πολιτική αγωγή ξεκίνησε μετά από διακοπή 12 ημερών στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων 18 ατόμων, που ...
κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μίζες που εισέπραξαν από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
φωτό: Στέλιος Στεφάνου Κατά την πρώτη ημέρα επανάληψης της δίκης, το δικαστήριο έκρινε νόμιμη και παραδεκτή την παράσταση του Δημοσίου ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση. Το Δημόσιο ζητά αποζημίωση ύψους 1 εκατ.ευρώ από κάθε κατηγορούμενο. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο νομιμοποιείται να παραστεί στη δίκη λόγω βλάβης που υπέστη. Κατά το σκεπτικό της Έδρας, οι κατηγορούμενοι, εφόσον αποδειχθούν αληθή τα περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που τους αποδίδονται, "μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δημοσίου καθώς εμφανίζονται μη δυνάμενες να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών του".
Σε ό,τι αφορά τους συνηγόρους υπεράσπισης, η πλειοψηφία τους προχώρησε σε ενστάσεις ακυρότητας του παραπεμπτικού βουλεύματος  (η κλήση επιδόθηκε πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για άσκηση αναίρεσης του βουλεύματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου),  ενστάσεις της εξάλειψης του αξιοποίνου (λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας) ενώ έθεσαν και θέμα ακυρότητας της ποινικής δίωξης στον πρώην υπουργό καθώς είχε προηγηθεί παραγγελία άσκησης δίωξης από τη Βουλή, η οποία -κατά τους συνηγόρους- "αιωρείται" και επομένως, τίθεται θέμα εκκρεμοδικίας.
Η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου επανήλθε στο αίτημά της να προσέλθουν ως μάρτυρες όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ την περίδο που υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια. "Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε συναποφασίσει ως μέλος του ΚΥΣΕΑ. Το συμβούλιο αυτό, που πρόεδρος ήταν σταθερά και με πλήρη γνώση ο τότε πρωθυπουργός, πήρε τις αποφάσεις. Γιατί να μην δώσουν τις προσωπικές τους εξηγήσεις, για ένα θέμα που εξέταζαν μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης;" τόνισε ένας εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού προσθέτοντας ότι θα πρέπει επί της ουσίας να προηγηθούν ως μάρτυρες τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι μάρτυρες κατηγορητηρίου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Β.Σταμάτη εξάλλου υπέβαλε ένσταση "περί απαραδέκτου" της δίωξης που ασκήθηκε στη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου καθώς το αδίκημα της δωροδοκίας θεωρείται ότι διαπράχτηκε το 1998 στην Ελβετία ωστόσο τότε δεν ήταν διωκόμενο αδίκημα και έλαβε χαρακτήρα ποινικής παράβασης το 2006.
Παρόντες στη δίκη ήταν 10 από τους 18 κατηγορούμενους ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης οπότε και θα τοποθετηθούν οι εισαγγελείς επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.
Η δίκη ξεκίνησε στις 22 Απριλίου. Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει αθώοι, πλην του Νίκου Ζήγρα, εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε ομολογήσει στον ανακριτή την ενοχή του. Στον πρώην υπουργό έχει ήδη επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, χωρίς αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 520.000 ευρώ για ανακριβή δήλωση "πόθεν έσχες". enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: