Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Ένσταση και ένταση για τον αναπληρωτή εισαγγελέα

Η πρώτη δικονομική εμπλοκή στη δίκη του Άκη Τσοχατζοπουλου παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή, μετά την ένσταση που υποβλήθηκε για τον δεύτερο, αναπληρωματικό, εισαγγελέα της έδρας και το κατά πόσον δικαιούται και αυτός να υποβάλλει ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Η....
ένσταση υποβλήθηκε από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο της Βίκυς Σταμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε εξόχως θεσμικό το ζήτημα, αναφέροντας ότι σε άλλες μεγάλες δίκες, όπου παρίστανται δύο εισαγγελείς, ερωτήσεις υποβάλλει μόνον ο ένας και ο έτερος υποχρεούται να παρακολουθεί τη δίκη, προκειμένου να είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον πρώτο εφόσον απουσιάσει.

Ο κ. Κούγιας, υποστήριξε το σκεπτικό του, επικαλούμενος από τη δίκη της χούντας, μέχρι τη δίκη Κοσκωτά και τη δίκη «Κορκονέα», στις οποίες «ούτε ερώτηση δεν υπέβαλε ο αναπληρωτής εισαγγελέας», όπως είπε.

Το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει και αποσύρθηκε προκειμένου να αποφανθεί επί του αιτήματος της υπεράσπισης να αφαιρεθεί ο λόγος από τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, εφόσον παρίσταται στη διαδικασία η «βασική» εισαγγελέας της έδρας, κύρια Γεωργία Αδειλίνη.

Τελικά, με την επιστροφή του στην έδρα, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κ. Χρήστος Κάτσιανης ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε «να είναι παρών ο εισαγγελέας και να ασκεί τα καθήκοντα του ως ορίζει ο νόμος», χωρίς να επανέλθει στο ζήτημα των ερωτήσεων. Αντ’ αυτού σάρκασε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Θα έχω ποσόστωση στις ερωτήσεις;».

Στο εδώλιο και η κόρη του Άκη

Η σημερινή συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε με την συνέχιση της εξέτασης του πρώτου μάρτυρα, προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, Νίκου Μαϊτού.

Εκτός της συζύγου του πρώην υπουργού Βίκυς Σταμάτη, που επέστρεψε στο δικαστήριο (σσ. είχε παραμείνει στη φυλακή στις τελευταίες συνεδριάσεις, επικαλούμενη λόγους υγείας), στο εδώλιο του κατηγορουμένου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, καθώς και ο αδελφός της συζύγου του, Παναγιώτης Σταμάτης.

Κατάθεση σε κλίμα έντασης

Αλλά και η εξέταση του Ν. Μαϊτού διενεργείται, από την πρώτη στιγμή, σε κλίμα έντασης. Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Ηρειώτη, συνηγόρου του Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος καταλόγισε σκοπιμότητα στις ερωτήσεις. «Δεν θα παίξουμε εδώ πέρα», παρενέβη από το εδώλιο και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Όποιος δεν μπορεί να μετέχει ήρεμα και ψύχραιμα θα αποχωρήσει από το δικαστήριο» προειδοποίησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χρήστος Κάτσιανης, παρατηρώντας, «καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται όμως ψυχραιμία, δεν έχει ακουστεί τίποτε ακόμη. Διαφορετικά μπορεί να γίνουν λάθη, εδώ παίζεται η ζωή σας, η ελευθερία σας».

Καταθέτοντας ο κ. Μαϊτός εκτίμησε ότι ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νικόλαος Ζήγρας, όπως και ο Αστέριος Οικονομίδης της Arcon, η λογίστρια Φρόσω Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης και ο Φώτης Αρβανίτης, αγοραστής ακινήτου που έχει μεταβιβαστεί στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, γνώριζαν ότι βρισκόταν άλλος πίσω από τις εμπλεκόμενες εταιρειες. «Θεωρώ εντελώς λογικό να υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες από πλευράς τους», σχολίασε ο μάρτυρας.
Πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: