Ο αγαπημένος μουσικός έδινε τον τελευταίο καιρό, τη μεγάλη μάχη του με τον καρκίνο, χωρίς ωστόσο να χάσει την αισιοδοξία και την αξιοπρέπειά του. Έφυγε σε ηλικία 72 ετών (είχε γεννηθεί στις 13 Απριλίου του 1947 στην Πάτρα).
Ήταν ένας σπουδαίος συνθέτης που φεύγοντας άφησε ένα ογκώδες μουσικό έργο πίσω του και τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους, περνώντας από γενιά σε γενιά. Μεταξύ άλλων ηχογράφησε 70 δίσκους, συνεργάστηκε με μεγάλους ερμηνευτές και έδωσε χιλιάδες μοναδικές συναυλίες.
Η πολιτική του κηδεία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, στις 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Η σoρός θα εκτίθεται από τις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Θάνος Μικρούτσικος σπούδασε στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και το Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.
Ως συνθέτης έκανε επίσημα την παρουσία του το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Μελοποίησε Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ κ.ά. Μερικοί από τους δίσκους του εκείνη την εποχή ήταν οι «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ».
Ακολούθησε ο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ενώ συνέχισε να μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη κ.ά.
Μεταξύ των ερμηνευτών με τους οποίους συνεργάστηκε συγκαταλέγονται οι Χάρις Αλεξίου, Μαρία Δημητριάδη, Μίλβα, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας.
Είχε ασχοληθεί με σχεδόν όλα τα είδη μουσικής (όπερα, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική) και έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου.
Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο). Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού (1994-1996), αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (1993-1994), ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1986-1990), καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάτρα 2006» 2003-2005 κ.ά.
«Ρε καρκίνε, με λάθος άνθρωπο τα έβαλες...»
Τον περασμένο Ιούνιο, ο μέγας Θάνος μας έδωσε και μία συνέντευξη στην «Εφ.Συν.». Το παρακάτω απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό:
Να σου εκμυστηρευτώ πως δεν κοιμήθηκα από την έκσταση μετά από εκείνη τη συναυλία, στο κλειστό του Γαλατσίου, μπροστά σε 12 χιλιάδες κόσμο, σε μία ανοίκεια φόρμα για αυτούς, γιατί δεν είναι εύκολο το «Καντάτα για τη Μακρόνησο». Το πρωί σηκώθηκα να βουρτσίσω τα δόντια μου και με βλέπω στον καθρέφτη. Λέω, «ρε καρκίνε, με λάθος άνθρωπο τα έβαλες, σήκω φύγε μη σου γαμ... τίποτε». Και άρχισα να σφυρίζω. Μέχρι και ο ορθολογιστής γιατρός μου το είδε μεταφυσικά και μου είπε ότι οι συναυλίες μού κάνουν καλό...
Θλίψη και συλλυπητήρια
Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου εξέφρασαν πολιτικοί, μουσικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών κ.ά.
Η συλλυπητήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, έχει ως εξής:
«Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη, όσο έρχεται σε μιαν εποχή, κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου