Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Λονδίνο: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο φλεγόμενο πύργο

Λονδίνο
Τον εφιάλτη της πύρινης κόλασης έζησαν εκατοντάδες ένοικοι του πύργου διαμερισμάτων που βρίσκεται στο δυτικό Λονδίνο. Η φωτιά ξέσπασε στο κτίριο των 24 ορόφων και 120 διαμερισμάτων στις 02.00 τα ξημερώματα. Ξεκίνησε στους κάτω ορόφους και επεκτάθηκε προς τα επάνω. Υπάρχουν έξι νεκροί αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Τουλάχιστον 50 ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία ενώ η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί...
 
Σύμφωνα με το Sky News, η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην πυρκαγιά του πύργου διαμερισμάτων και αναμένει ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. 
Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα στον πύργο διαμερισμάτων στο δυτικό Λονδίνο.
Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουγαν κραυγές από το κτίριο. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για έναν άνδρα που εμφανίσθηκε να κουνά ένα άσπρο πανί σε ένα παράθυρο.
Περισσότεροι από 50 ένοικοι του πύργου διαμερισμάτων έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στην Βρετανία.
ΛονδίνοΣτις φλόγες κτίριο 27 ορόφων | AP Photo
«Ένας αριθμός ανθρώπων δέχεται ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου», σύμφωνα με την αστυνομία.
Στο σημείο βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πυροσβέστες. Έχουν περιορίσει σημαντικά τη φωτιά και γίνεται προσπάθεια για να σβήσει εντελώς. 
Το κτίριο το οποίο κτίσθηκε το 1974 έχει σχεδόν ολοσχερώς απανθρακωθεί.
Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το κτίριο «δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει» και «είναι ασφαλές για τα πληρώματά που βρίσκονται εκεί».
Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην περιοχή ( Lancaster West Estate) στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης, ομάδα κατοίκων διαμαρτυρόταν επιμόνως για την κατάσταση του κτιρίου και τους κινδύνους πυρκαγιάς.

«Ομαδική δολοφονία»

Ο Εντι, ένοικος του κτιρίου, βρισκόταν στον 16ο όροφο ανέφερε ότι άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «φωτιά, φωτιά». Άνοιξε την πόρτα και είδε τον καπνό να μπαίνει στο διαμέρισμά του. «Ο γείτονάς μου του 5ου μου τηλεφωνεί και μου λέει: "προσπάθησε να βγεις από κει". Έβαλα μία πετσέτα γύρω από το κεφάλι, κατέβηκα τις σκάλες και προσπάθησα να βρω την εξώπορτα», λέει.
«Δεν την βρήκα, αλλά ένας πυροσβέστης με τράβηξε μέχρι την έξοδο. Πέντε παραπάνω δευτερόλεπτα και θα λιποθυμούσα. Δεν έβλεπες τίποτε».
Ο 55χρονος δηλώνει ευτυχής που βγήκε, αλλά και εξοργισμένος. Στο παρελθόν είχε γράψει σε ένα blog ότι «χρειάζεται μία φωτιά για να αποδοθούν ευθύνες» στους διαχειριστές.
Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», έγραψε στο blog του καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».
ΛονδίνοAP Photo/Matt Dunham

Ερωτήματα για την ασφάλεια του κτιρίου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου.
Κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τους έγιναν συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ο σύλλογος ενοίκων του κτιρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.
«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.
«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια», πρόσθεσε. 
Τέλος, δήλωσε πως «υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι», αυξάνοντας την ανησυχία. 
Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: