Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Συμβιβαστική πρόταση Λαγκάρντ δίνει χρόνο στους Ευρωπαίους για το χρέος


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και να δώσει στους Ευρωπαίους πιστωτές περισσότερο χρόνο μέχρι να διευθετηθεί η διαμάχη αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα...

Αυτό δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν σήμερα.
«Αν οι πιστωτές δεν είναι ακόμα στο στάδιο που μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε.
«Μπορεί επομένως να υπάρξει ένα πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση λαμβάνει χώρα μόνο όταν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως από τους πιστωτές» προσθέτει η Λαγκάρντ.
Ένας παρόμοιος συμβιβασμός θα δώσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το «πράσινο φως» για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπερασπίστηκε παράλληλα τις προβλέψεις του Ταμείου: «Υπολογίζουμε την βιωσιμότητα του χρέους επί τη βάσει της ρεαλιστικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε έχει επικρίνει τις προγνώσεις του ΔΝΤ ως πολύ απαισιόδοξες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: