H αντίστροφη μέτρηση ενός καυτού 15ήμερου ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση, ο υπέρ πάντων στόχος – και μαζί και ο έσχατος ανεκτός συμβιβασμός – ορίζεται στο «καθαρό σήμα» που θα διασφαλίζει την έξοδο στις αγορές και θα αίρει κάθε απειλή 4ου Μνημονίου, και τα μηνύματα από Βερολίνο και Ουάσιγκτον εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ετοιμάζεται για την δεύτερη πιο σκληρή μάχη της θητείας του μετά το καλοκαίρι του 2015...
Σόιμπλε και ΔΝΤ ανταλλάσουν αλλεπάλληλα τελεσίγραφα ακαμψίας, το Βερολίνο αποκρούει την πίεση για προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πετώντας ξανά το «μπαλάκι» στην Ελλάδα, κι ο γερμανοκρατούμενος ESM – δια στόματος Νικολα Τζιαμαρόλι και συνεπικουρούμενος και από τον, σταθερά «πρόθυμο», Γερούν Ντάισελμπλουμ – θυμάται αιφνιδίως ότι το πρώτο ζητούμενο είναι η περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και όχι η ρύθμιση του χρέους.
Ενώπιον αυτού του μετώπου η κυβέρνηση καταγράφει συσχετισμούς, ξαναμετρά συμμάχους και πιθανές διεξόδους και ετοιμάζεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα με πρώτο σταθμό το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δεύτερο την σύνοδο κορυφής στις 22 του μήνα. Κι εάν στον βασικό σχεδιασμό η διέξοδος κι ο συμβιβασμός αναζητούνται στις συμμαχίες με Μακρόν, Γιούνκερ και Ντράγκι, το Plan B περιλαμβάνει και αναζήτηση συμμαχιών σε εσωτερικό και εθνικό επίπεδο.
Το Plan A του «ανεκτού συμβιβασμού»
Σε πρώτο χρόνο, η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης παραμένει προσανατολισμένη στην επίτευξη «ανεκτού συμβιβασμού» στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έστω και στη βάση μιας βελτιωμένης εκδοχής του απορριφθέντος σχεδίου Σόιμπλε. Το δε στίγμα αυτού του «ανεκτού συμβιβασμού» έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ με την ομιλία του στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ λέγοντας: «Η Ελλάδα», είπε, «όπως έχω καταστήσει σαφές, θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους».
Προς προώθηση αυτής της θέσης επιχειρείται να κινητοποιηθεί κάθε δυνατό μέσο σε προσκήνιο και παρασκήνιο: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στη Φραγκφούρτη ζητώντας του ένταξη της Ελλάδας στο QE ακόμη και χωρίς έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει ξανά προσωπικά ο ίδιος διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ παρακάμπτοντας και τον Πιερ Μοσκοβισί, και η Αθήνα τελεί σε διαρκή ανοιχτό δίαυλο με εκείνον που θεωρεί τον μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή σύμμαχό της, τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Το σχέδιο συμβιβασμού του Μακρόν
Όπως αποκαλύπτει, άλλωστε, η Handelsblatt το τελευταίο σχέδιο συμβιβασμού που έχει πέσει στο τραπέζι αποτελεί πρόταση Μακρόν – μια πρόταση, που προβλέπει ελάφρυνση χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης» και παραπέμπει στο μοντέλο «κουρέματος» του γερμανικού χρέους του 1953.
Συγκεκριμένα, ο γάλλος πρόεδρος προτείνει να συνδεθεί η ρύθμιση του χρέους με τον κύκλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας – ήτοι, εάν η οικονομία εμφανίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το χρέος να αποπληρώνεται κανονικά κι εάν όχι να επιμηκύνονται οι χρόνοι αποπληρωμής. Με την πρότασή του, ο Εμμανουέλ Μακρόν επιχειρεί στην πράξη να παρακάμψει τη διαφωνία Σόιμπλε και ΔΝΤ για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 40ετία, σύμφωνα όμως με την Handelsblatt το Βερολίνο βλέπει επιφυλακτικά και αυτό το σχέδιο.
Το Plan B και το « εθνικό μέτωπο»
Στην κυβέρνηση προσμετράται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο οι εν λόγω «επιφυλάξεις» να διατηρηθούν μέχρι τέλους και να οδηγήσουν σε αδιέξοδο και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μεταφέρει το θέμα – «διεκδικητικά πλέον, και όχι αιτούμενος», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας – στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Και το βασικό σενάριο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του Μαξίμου λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πρέπει να πάει σ’ αυτή τη διεκδίκηση μόνος, αλλά κομίζοντας «εθνική γραμμή» και εκπροσωπώντας «εθνικό μέτωπο» - ήτοι, έχοντας ζητήσει την στήριξη και την κοινή θέση όλων των πολιτικών αρχηγών για το χρέος.
Πρόκειται για μια προοπτική που άνοιξε πρώτος δημοσίως ο Δημήτρης Παπαδημούλης προχθές, δεν την έκλεισε ερμητικά και σε βάθος χρόνου το Μαξίμου και έδειξε να μην την αποκλείει χθες και ο Αλέξης Τσίπρας: «Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια… Ας προσέλθουμε σ' ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός στον ΣΕΒ, αφήνοντας ανοιχτές ερμηνείες για πιθανές πολιτικές του πρωτοβουλίες εάν τις υπαγορεύσουν οι εξελίξεις
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου