Τακτική «κατενάτσιο» στην TV
Σκληρό πολιτικό παιχνίδι για τις άδειες. Η χώρα κινδυνεύει για μία ακόμη φορά να μη δώσει λύση σε ένα ζήτημα καίριας σημασίας: στη θέσπιση κανόνων στο τηλεοπτικό πεδίο μέσω της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η...
απόφαση του ΣτΕ που απαιτεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν έχει υλοποιηθεί παρά την προσπάθεια που γίνεται από το ΕΣΡ να βρεθεί μια λύση.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει θέσει ξανά τον πήχη ψηλά, στα 240 εκατ. ευρώ. Κάθε σταθμός θα κληθεί να δώσει κατά μέσο όρο 40 εκατ. ευρώ για να πάρει μία άδεια με την οποία θα εκπέμπει για 10 χρόνια. Δηλαδή, με 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κατά μέσο όρο, θα αποκτήσουν το πολύτιμο δικαίωμα μετάδοσης σήματος και ταυτόχρονα θα ανοίξει η τηλεοπτική αγορά και σε άλλους παίκτες. Υπάρχουν όμως δυνάμεις στην τηλεοπτική αγορά αλλά και στη ΝΔ που δεν θέλουν επ’ ουδενί να ολοκληρωθεί η διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ και να σπάσει το «κλειστό επάγγελμα του καναλάρχη».
Η κόντρα αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα με διάφορους τρόπους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής παρεμβαίνει δημόσια καθημερινά. Ο Νίκος Παππάς απευθύνεται στο ΕΣΡ και με επιστολή του ζητάει να ενημερωθεί πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία. Υπουργός και ΕΣΡ πρέπει από κοινού να αποφασίσουν για τον αριθμό των αδειών και το ποσό έναρξης της δημοπρασίας. Υπάρχουν κι άλλες εισηγήσεις, όμως, στο υπουργείο για αναζήτηση ποινικών ευθυνών εξαιτίας της «καθυστέρησης» από την πλευρά του ΕΣΡ να προχωρήσει στην αδειοδότηση. Στον αντίποδα, το ΕΣΡ έχει μια σειρά από παρατηρήσεις και θέματα, άλλα διαδικαστικά και άλλα ουσιαστικά, για τον νόμο Παππά και αφήνει να εννοηθεί πως πρέπει πρώτα να λυθούν όλα αυτά, για να μην υπάρξουν στη συνέχεια προσφυγές στο ΣτΕ.
typologies
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου