Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Παζάρια για συμφωνία και ανασχηματισμό

Με φόντο το κατειλημμένο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, η ακρωτηριασμένη κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος διαπραγματεύονται για ...
το πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά του κυβερνητικού σχήματος που πρωτίστως αποσκοπεί στην αποφυγή πρόωρων εκλογών, ναρκοβατώντας ανάμεσα στις αξιώσεις των δανειστών, στις εσωκομματικές γκρίνιες, στην πίεση της αντιπολίτευσης και στον απρόβλεπτο παράγοντα της κοινωνικής αντίδρασης.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή και πριν από την επικείμενη συνάντηση των δύο ανδρών ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, πληροφορίες θέλουν τις θέσεις των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, όπως και των υφυπουργών Υγείας και Παιδείας, τις οποίες άφησε κενές η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, να καλύπτονται από βουλευτές της ΝΔ.
Ως φαβορί για υπουργοποίηση από την Ιπποκράτους εκτιμώνται στελέχη όπως οι Μιχ.Χρυσοχοΐδης, Π.Κουκουλόπουλος, Φ.Γεννηματά και Γιάννης Μανιάτης. 
Αμετακίνητος από τη θέση του θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να προσδώσει χαρακτηριστικά συντονιστικού στο υπουργικό συμβούλιο, το  οποίο αναμένεται να συνεδριάζει πιο συστηματικά. Πιθανή είναι η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε μία θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την ώρα που για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «παίζουν» τα ονόματα των Ευρ.Στυλιανίδη, Μ.Βορίδη και Κυρ.Μητσοτάκη.
Στο μεταξύ, οι αλληλοκατηγορίες «δίνουν και παίρνουν» στη ΝΔ αναφορικά με τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στην απώλεια ενός εταίρου από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε πως δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την απόφαση να κατεβεί ο διακόπτης στην ΕΡΤ και έδειξε προς το «επιτελείο του Μαξίμου».
Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βενιζέλος εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα αλλά όχι με «λευκή επιταγή» από το κόμμα του να εισέλθει στη διαπραγμάτευση για δικομματική κυβέρνηση με τη ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ηχηρές οι διαφοροποιήσειες στελεχών όπως οι Κ.Σκανδαλίδης, Γ.Κουτσούκος, Θ.Μωραϊτης κ.ά.
Το χρονοδιάγραμμα
Mετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, τις οποίες επεξεργάζονται στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πρόκειται να οριστικοποιήσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.
Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει μάλλον την Τρίτη. Αμέσως μετά προβλέπεται να συνεδριάσει το νέο σχήμα, υπό τον πρωθυπουργό, στη Βουλή. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Διαβάστε και στην έντυπη Ελευθεροτυπία: σελ. 4-12, 52
Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: