Πολύ μακριά από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και πολύ πιο κοντά στον νέο ευρωπαϊκό ρεαλισμό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε εφέτος στην ΔΕΘ για να δώσει όχι παροχές, αλλά όραμα.
Ή τουλάχιστον, να το επιχειρήσει. Και, ταυτόχρονα, για να διεκδικήσει ανάκτηση και επαναβεβαίωση των δεσμών εμπιστοσύνης με ένα κουρασμένο και καχύποπτο εκλογικό σώμα.
Το...
όραμα είναι εκείνο της «δίκαιης ανάπτυξης». Με ορίζοντα πενταετίας – έως το 2021 -, με στρατηγικό άξονα την «παραγωγή νέου πλούτου» και τη «δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου», και με έναν οδικό χάρτη 5 βημάτων για την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή κρίση.
Το δε προσκλητήριο ανανέωσης της εμπιστοσύνης περιλαμβάνει μικρή, αλλά ρεαλιστική «προίκα». Οι μόνες παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ είναι η κατανομή των 246 εκατομμυρίων των τηλεοπτικών αδειών («μέχρι το τελευταίο ευρώ», όπως επανέλαβε) στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, σε προγράμματα στήριξης οικογενειών με παιδιά, μαθητών και νέων επιστημόνων, το «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών, και – κυρίως – η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας μετά από 2 χρόνια.
Ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην εξαγγελία Μητροστάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% - μια εξαγγελία που, κατά τις πληροφορίες, οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις το κυβερνητικό επιτελείο για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επί της φορολογίας ακινήτων.
Τελικά, επελέγη η διαχείριση σε δύο επίπεδα: Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν δικαιότερο φόρο σε δύο χρόνια», όταν θα έχουν αποδώσει τα κυβερνητικά μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ σε άμεση και πρώτη φάση, μέσα στο 2017, ο πρωθυπουργός είπε ότι προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα.
Η δέσμευση για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ σε ορίζοντα διετίας, συνοδεύτηκε με την παράλληλη δέσμευση για μείωση στον ίδιο χρονικό ορίζοντα και του ΦΠΑ, ενώ η πιο άμεση εξαγγελία Τσίπρα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες – μια εξαγγελία, με την οποία έκλεισε και την ομιλία του.
Όπως είπε, οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.
Πέραν τούτων, το καλάθι της εφετινής πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ ήταν – όπως αναμενόταν, άλλωστε – μικρό. Με κεντρικό του άξονα, πάντοτε, τον εθνικό στόχο της «δίκαιης ανάκαμψης» και της επισήμανσης ότι μετά από 5 χρόνια βαθιάς κρίσης η χώρα βρίσκεται πλέον στο «σημείο καμπής».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την εκτίμηση ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ο ίδιος ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει από την Ευρώπη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020, και προσδιόρισε τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση σε πέντε βήματα:
* Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.
Εκεί, ο πρωθυπουργός έθεσε ως όρο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων.
* Το δεύτερο βήμα είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους.
* Το τρίτο βήμα είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές».
* Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.
* Το πέμπτο και τελευταίο βήμα είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη - να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε δίκαιη ανάπτυξη.
Με αυτόν τον οδικό άξονα θα δοθεί στο εξής η πολιτική μάχη της κυβέρνησης εντός και εκτός συνόρων. Με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν πριν από το 2019 και να κλείνει την ομιλία του στη ΔΕΘ επισημαίνοντας με νόημα: «Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε»
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου