Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Παρελάσεις για λίγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

parelasiskider
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας διεξήχθησαν οι παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αποκλεισμένη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξέδρα των επισήμων στη συμπρωτεύουσα. Στο Σύνταγμα επετράπη η παρέλαση μόνο σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων .
Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση με τη συμμετοχή μόνο... σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων.
Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 11 το πρωί, ενώ νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος στρατού. Την παρέλαση από την πλευρά της κυβέρνησης παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος.
parelasithess
Αμέσως μετά την παρέλαση πραγματοποιήθηκε επίδειξη με ακροβατικά από σκάφος F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στη Θεσσαλονίκη επί ποδός τέθηκαν 2.000 αστυνομικοί. Υπό το φόβο των επεισοδίων, αποκλεισμένη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η εξέδρα των επισήμων. Οι πολίτες παρακολούθησαν την παρέλαση από απόσταση και πίσω από κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της.
Δυσαρέσκεια για τα μέτρα
Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στην οδό Τσιμισκή για τη χθεσινή (Δευτέρα) μαθητική παρέλαση δήλωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Γιατί τις κάνουμε τις παρελάσεις; Για να τις βλέπουμε μεταξύ μας; Γίνονται που γίνονται, αν δεν τις βλέπει ο κόσμος, τι νόημα έχει;» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.
«Υπερβολικά» και «απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα μέτρα ασφαλείας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τόσο κατά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όσο και κατά την μαθητική παρέλαση τα μέτρα ήταν υπερβολικά και απαράδεκτα. Τα μέτρα αυτά δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με την ουσία του τριημέρου. Οφείλουν όλοι να σεβαστούν το γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει ανεμπόδιστα να συμμετέχουν και να εορτάσουν την τριπλή εορτή της Θεσσαλονίκης».
Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου: «Οι παρελάσεις ή θα σταματήσουν, ή να φύγουν τα κάγκελα. Αλλιώς δεν έχει νόημα να παρελαύνουν τα παιδιά για τα πέντε άτομα που βρίσκονται στην εξέδρα», τόνισε.
Σύνταγμα: Mόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τα κάγκελα «πρωταγωνίστησαν» στη μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Σύνταγμα. Οι μαθητές κάθε άλλα παρά είχαν την τιμητική τους καθώς επετράπη να παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, αυτό έγινε για λόγους χρονικού περιορισμού.
Οι γονείς περιορίστηκαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Βουκουρεστίου. Γενικότερα, ο κόσμος που προσήλθε στο Σύνταγμα ήταν ελάχιστος.
Για ακόμα μια χρονιά τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά: Τοποθετήθηκαν κάγκελα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και η πρόσβαση προς την εξέδρα των επισήμων έγινε μόνο σε όσους έχουν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις.
Γονείς που έκαναν δηλώσεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης διαμαρτυρήθηκαν για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας αλλά και τον αποκλεισμό των μαθητών.
Το «παρών» στο Σύνταγμα έδωσαν οι σχολικοί φύλακες που δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις. Λίγο πριν την παρέλαση πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία.
sxolikoifilakes
Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη λήξη της παρέλασης, έστειλε μήνυμα ενότητας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ομοψυχία και ενότητα είναι η προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία».
Διέταξε ΕΔΕ γιατί δεν παρέστη στη δοξολογία
Η μη παρουσία του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου στη σημερινή (Τρίτη) δοξολογία στον Άγιο Διονύσιο προκάλεσε την αγανάκτησή του, με αποτέλεσμα να διατάξει ΕΔΕ για τη διαμόρφωση του προγράμματός του, ως υπουργός.
«Την ανέθεσα στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την κα Διονυσοπούλου.
Το πρόγραμμά μου έχει μόνο την κατάθεση στεφάνου και την παρέλαση.
Επομένως, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στη δοξολογία θα εκπροσωπούσε άλλος. Εκεί έγινε η παρεξήγηση και η ΕΔΕ θα εντοπίσει με ποιου την ευθύνη», ανέφερε σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Λοβέρδος.
Στην κυκλοφορία δόθηκαν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: