Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Σε ρόλο αντιπολίτευσης η κυβέρνηση

kyvernisi
Την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξαν τα στελέχη της κυβέρνησης για να κρύψουν την αποτυχία τους. «Φαγωμάρα» στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές Σαμαρά. Την Παρασκευή αναμένεται να «τιμήσει» τη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ζωντανή μετάδοση από τη Βουλή.
Την ώρα που το κλίμα ηττοπάθειας ήταν εμφανές στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της κυβέρνησης επιστράτευσαν την κινδυνολογία και την πόλωση κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Μάλιστα ο ακροδεξιός Μάκης Βορίδης, που εκπροσωπούσε (για μια μέρα) τον πρωθυπουργό, έκανε ...λόγο και για κομμουνιστικό κίνδυνο σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κόντρα από… νωρίς
Η κόντρα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με το «καλημέρα» και η πρώτη αντιπαράθεση ήταν μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν λίγο αργότερα όταν υπήρξε κόντρα μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.


«Άνοιγμα» της συζήτησης με Βορίδη – Δραγασάκη
«Δεν χρειαζόμαστε τον μηχανισμό στήριξης πλέον. Το Μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει» ανέφερε αρχικά ο κ. Βορίδης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχών εκλογών.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης έλαβε τον λόγο μετά τον Μάκη Βορίδη και τόνισε πως «απ' ό,τι είπε ο κ. Βορίδης, δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε».
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Δραγασάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά: «Σήμερα αρκεί ένας επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, ένας φίλος του πρωθυπουργού να πάρει ένα τηλέφωνο για να ακυρωθεί ένα πρόστιμο, για να αλλάξει ένας νόμος».
Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε ένταση την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, που κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τα ονόματα στη δημοσιότητα. «Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Μία βαριά κατηγορία ή συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο» είπε ο κ. Σταμάτης ζητώντας ονοματεπώνυμα για τις καταγγελίες Δραγασάκη.
Ο κ. Δραγασάκης ανταπάντησε: «Το πότε θα πω τα ονόματα θα το καθορίσω εγώ. Δείτε τις ρυθμίσεις που έφερνε ο κ. Μπαλτάκος».

ΠΑΣΟΚ: Ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα
«Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προς την κυβέρνηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, για τις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία, ενώ καν δεν διαθέτει πρόταση διακυβέρνησης.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Υποκρισία από την κυβέρνηση
«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αδιαφορεί για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός και διαπίστωσε μικροκομματικά ερείσματα στην υποβολή της πρότασης.

Καταψηφίζουν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ
Την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».
«Καταψηφίζουμε την συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης ως επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο επιχείρησης συσπείρωσης και υποστήριξε ότι στόχος της είναι «να την αποσπάσει για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: