Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μειωμένες προσδοκίες για συνάντηση ΔΝΤ – Χαρδούβελη

hardouvelis
Δύσκολο το έργο της ελληνικής αποστολής για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Πολ Τόμσεν «άδειασαν» τις συνεχιζόμενες αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για… χωρισμούς και επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσινγκτον, όπου σήμερα το απόγευμα στις 19:30 (Κυριακή), θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της... ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.
Από πλευράς του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν μέρος στη συνάντηση ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν μια σειρά θεμάτων, με «βασική προϋπόθεση» την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Ωστόσο, σε πρόσφατες δηλώσεις της η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα έχει την «ανάγκη προληπτικής στήριξης».
«Για να προχωρήσει μπροστά και για να επιτύχει σταθερά ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση, αν είχε μια προληπτική στήριξη… Μιλάμε έτσι για μια εξέλιξη της σχέσης (Ελλάδος-ΔΝΤ), πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά και με τις δικές της δυνάμεις. Οπότε είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό», διεμήνυσε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, μόλις δύο 24ωρα πριν από τη συνάντησή της με την ελληνική πλευρά.
Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Πολ Τόμσεν, πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και νυν υπηρεσιακός πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για ακύρωση του σημερινού προγράμματος αλλά και ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές παραμένει επισφαλής.
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσινγκτον το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν είπε ότι δεδομένης της εύθραστης κατάστασης που υπάρχει σήμερα στις αγορές, ένα είδος προγράμματος, προληπτικού προγράμματος, θα ήταν πιθανότατα χρήσιμο για την Ελλάδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: