Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Αυτές κι αν είναι αμοιβές στο «Επί-μένουμε Ελλάδα»

nerit3 
Τις επόμενες μέρες στον αέρα της ΔΤ, που θα γίνει ξαφνικά ΝΕΡΙΤ, αναμένεται να βγει η εκπομπή «Επί-μένουμε Ελλάδα», με απόφαση της διοίκησης του νέου κρατικού μαγαζιού για την ανάθεση του «έργου» σε 13 εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα αμειφθούν για δύο μήνες και 50 συνολικά εκπομπές πλουσιοπάροχα. Η ...
αποκάλυψη του αμοιβολογίου της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα», που έλαβε την πρόθεση «Επί» στον τίτλο, από την ηλεκτρονική έκδοση της στήλης http://www.typologies.gr/2014/04/01 προκάλεσε σοκ. Κυρίως στους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ, οι οποίοι για την ίδια εργασία αμείβονταν με τα μισά χρήματα.

Η απόφαση των αμοιβών για τους 13 συνεργάτες της εκπομπής αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», αποκαλύπτοντας πως για 50 μόλις εκπομπές, το διάστημα από 1 Απριλίου έως και 10 Ιουνίου 2014, η ΝΕΡΙΤ θα πληρώσει μόνο για μισθούς 78.365,76 ευρώ! Στο ποσό συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ που πληρώνει η εταιρεία, ενώ χωρίς αυτόν οι πληρωμές ανέρχονται σε 63.712 ευρώ. Δηλαδή, η εν λόγω εκπομπή μόνο για τους συνεργάτες έχει ημερήσιο κόστος 1.567,31 ευρώ! Για τη συγκεκριμένη εσωτερική παραγωγή, αν και αυτό δεν αναγράφεται στην απόφαση της διοίκησης, προκαλώντας επιπλέον ερωτήματα για το πώς θα παράγεται, στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνεται το «εσωτερικό» κόστος της εταιρείας για τον τεχνικό εξοπλισμό, τους τεχνικούς, τις κάμερες, τα ταξίδια εκτός Αθηνών κ.λπ.
Είναι φανερό πως από την πρώτη κιόλας απόφαση εσωτερικής παραγωγής δημιουργείται μείζον ζήτημα και ήδη οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν σπατάλη δημοσίου χρήματος. Στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» ορίζεται πως οι συνεργάτες «επελέγησαν δεδομένης της εμπειρίας και της γνώσης τους σχετικά με τη συγκεκριμένη εκπομπή». Η Ρένια Τσιτσιμπίκου, που παρουσίαζε και επί ΕΡΤ, μαζί με τον Γιώργο Αμυρά, την εκπομπή, θα αμειφθεί με το ποσό των 6.324 ευρώ και ο έτερος παρουσιαστής, ο Πέτρος Κουμπλής, με 5.704 ευρώ. Στη «δημιουργική ομάδα», στην οποία προσελήφθησαν και δύο άτομα για τα social media, περιλαμβάνονται οι Γ. Φρίμης, αρχισυντάκτης, με αμοιβή 8.060, ο Χ. Πορέτσης, για να κλείνει καλεσμένους, με αμοιβή 5.208 ευρώ, οι ρεπόρτερ Β. Λεβέτης, Μ. Κουτσουμπέλη, Α. Βολτέα και Κ. Χαρδαλιά, με 5.208 και 5.456 ευρώ, καθώς και οι Α. Ρίζου, Σ. Πατρικίου και Έ. Ρουπάκη με 5.208 ευρώ. Στη σκηνοθετική ομάδα προσλαμβάνονται δύο άτομα, ο Μ. Λυκούδης με 5.332 ευρώ και ο Ν. Λογοθέτης με 4.340 ευρώ.
Ζήτημα υπάρχει και με την ίδια την απόφαση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ που αναρτήθηκε, καθώς σε αυτή δεν αναφέρεται το κόστος της τηλεοπτικής παραγωγής, ούτε καν αν είναι εσωτερική παραγωγή ή αν εγκρίθηκε κατόπιν ελέγχου από την Επιτροπή Προγράμματος. Από την απόφαση φαίνεται απλώς πως τα μέλη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ ψήφισαν υπέρ μιας εισήγησης για την ανάθεση συμβάσεων έργου σε 13 άτομα.
http://www.typologies.gr/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF-%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια: