Εκστρατεία ευθείας παραπληροφόρησης για το προσφυγικό διεξάγουν στα μέσα ενημέρωσης κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να δημιουργήσουν την εικόνα ότι η μεγάλη πλειονότητα όσων φτάνουν πλέον στα νησιά και στον Εβρο δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες, και άρα δεν έχουν τάχα το δικαίωμα να αναζητήσουν προστασία στη χώρα μας, αλλά πρέπει να απελαθούν το συντομότερο...
Το νέο δόγμα της προσφυγικής πολιτικής, που έχει στόχο να νομιμοποιήσει στην κοινή γνώμη τις πολιτικές γενικευμένης κράτησης, μαζικών απελάσεων και περιστολής της διαδικασίας ασύλου και των δικαιωμάτων των προσφύγων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, διατυπώθηκε επισήμως στην ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας: «Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό».
Η ίδια ασαφής μη τεκμηριωμένη διατύπωση επαναλήφθηκε και προχθές στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ενώ ανέλαβαν την αναπαραγωγή της υπουργοί και βουλευτές, με πλείστα επιχειρήματα από το θολό οπλοστάσιο της ξενοφοβικής ρητορικής της σκληρής Δεξιάς, αλλά με ελάχιστα στοιχεία που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν δίστασαν μάλιστα να επικαλεστούν και στατιστικά στοιχεία τελείως λανθασμένα, αν όχι παραποιημένα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης (ΑΝΤ1) μίλησε με αριθμούς και ήταν αποκαλυπτικός για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Οταν φτάνει η βάρκα και πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους, εντός τριών ημερών θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Οσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Οσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία».
Σε άλλη συνέντευξή του (Real FM), ισχυρίστηκε ότι «πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%».
Ο Μάκης Βορίδης
Στοιχεία επικαλέστηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στο ραδιόφωνο του Alpha 989: «65% αυτών που εισέρχονται είναι Αφγανοί, ένα ποσοστό 15% είναι από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ένα άλλο 10% είναι από τις χώρες του Μαγκρέμπ, Τυνησία Μαρόκο κ.λπ., υπάρχουνε κάποιοι Τούρκοι, οι οποίοι ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν, οι Σύροι είναι πια ελάχιστοι. Αρα ορθώς μιλάμε πλέον ότι αυτοί ενδεχομένως όλοι είναι παράνομοι μετανάστες, δε δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας, βεβαίως έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ώς εκεί […]. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες που έτσι δείχνουν αυτή τη στιγμή απ το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν. Αρα ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό σήμερα. Είναι μεταναστευτικές οι ροές, όχι προσφυγικές».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, αρμόδιος να εκπροσωπεί το υπουργείο στην Ευρώπη σε θέματα προσφυγικού, σημείωσε ότι έχει αλλάξει εδώ και περισσότερο από χρόνο η σύνθεση των αφίξεων και ότι το ζήτημα είναι μεταναστευτικό, ή μεταναστευτικό και προσφυγικό.
Στην ερώτηση πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες θα βρεθούν στα νέα μαζικά κέντρα κράτησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, απάντησε: «Θα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που ελευθέρως περπατούσαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα και ζούσαν στις πόλεις και στις περιοχές της χώρας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Σκοπός μας είναι να σφίξουμε τα πράγματα. Να τα σφίξουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο όμως», σημείωσε, κατά τη συνήθη πρακτική της αναφοράς στο Διεθνές Δίκαιο ακόμα και σε περιπτώσεις που απειλείται.
Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία και η περιγραφή της κατάστασης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, τα οποία προέρχονται από τις ελληνικές αρχές, οι Σύροι αποτελούν το 21% όσων ήρθαν στην Ελλάδα το 2019 και όχι βέβαια το 7%.
Μάλιστα, η αύξηση της ροής τον Αύγουστο οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων Σύρων και Αφγανών σε σχέση με τον Ιούλιο. Αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο.
«Προσφυγικό προφίλ»
Η κυβέρνηση συγχέει την ιδιότητα του πρόσφυγα με τον όρο «προσφυγικό προφίλ» προκειμένου να μειώσει τεχνητά το ποσοστό των προσφύγων που συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα μας.
Υψηλό προσφυγικό προφίλ έχει μια χώρα προέλευσης όταν οι προερχόμενοι από αυτή αναγνωρίζονται πρόσφυγες σε σημαντικό ποσοστό. Είναι όρος περιγραφικός και αυθαίρετος χωρίς νομική αξία.
Οι Σύροι αναγνωρίζονται πρόσφυγες στην Ελλάδα σε ποσοστό 99,6%, το μεγαλύτερο από κάθε εθνότητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των προσφύγων στις άλλες εθνικότητες. Για παράδειγμα, όσοι έρχονται από την Υεμένη αναγνωρίζονται πρόσφυγες σε ποσοστό 99,2%, από την Παλαιστίνη σε ποσοστό 97,6%, από την Ερυθραία 89,6%, τη Σομαλία 88,9%, το Αφγανιστάν 71,9%, το Ιράκ 69,2%, το Σουδάν 60,6% και το Ιράν 60,6%.
Μια πολύ πιο ακριβή εικόνα σχετικά με την αναλογία προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν τον Αύγουστο μπορούμε να την έχουμε αν υπολογίσουμε το ποσοστό προσφύγων που αναλογεί σε κάθε εθνικότητα. Αν το ποσοστό προσφύγων στους Αφγανούς είναι 71,9%, τότε από τις 1.545 αφίξεις Αφγανών τον Αύγουστο οι πρόσφυγες θα είναι 1.111, το 71,9%.
Αν επαναλάβουμε τη διαδικασία για κάθε εθνικότητα (χωρίς να προσμετρούμε την Τουρκία, το Κονγκό, και χώρες με πολύ μικρό αριθμό αφίξεων, γιατί δεν είναι άμεσα διαθέσιμο το ποσοστό προσφύγων που τους αναλογεί), προκύπτει ότι από τους περίπου 4.000 αφιχθέντες, οι περίπου 2.480 θα αναγνωρίζονταν πρόσφυγες, ποσοστό περίπου 61%.
Αντίθετα με τους θολούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, το ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αφορά πρόσφυγες στο μεγαλύτερο μέρος τους.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου