Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Αιχμές Παπαχελά για «άτολμους οπαδούς της αδράνειας» που λένε «πρόεδρε, αυτό δεν γίνεται»

Σε «άτολμους οπαδούς της αδράνειας» σχετικά με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, αναφέρεται  ο διευθυντής της ΚαθημερινήςΑλέξης Παπαχελάς, στο τελευταίο του άρθρο, συνεχίζοντας αυτό που συχνά κάνει η Καθημερινή: να κριτικάρει, χωρίς να τους κατονομάζει, παράγοντες που ανήκουν στην κυβέρνηση ή βρίσκονται κοντά σε αυτήν. Δίχως να αφήνει εκτός της κριτικής του τον ΣΥΡΙΖΑ (που..
«μπορούσε να κάνει πολύ δύσκολα και αντιδημοφιλή πράγματα χωρίς να ανοίγει μύτη»), γράφει ότι σήμερα «πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν τολμούν να αγγίξουν καν καυτά ζητήματα» και ότι «φοβούνται τον ίσκιου τους», ενώ επικαλούνται πολιτικό κόστος και «αναβάλλουν τις δύσκολες αποφάσεις για… αργότερα ή για να τις χειριστεί κάποιος άλλος».

Προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός και μια κρίσιμη μάζα υπουργών» θέλουν να προχωρήσουν σε λύσεις καυτών προβλημάτων να σπάσουν αυγά», αναφέρει συγκεκριμένα), αλλά «το κόμμα και το κράτος σπρώχνουν από την άλλη». Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Αλέξης Παπαχελάς κάνει λόγο για «άτολμους οπαδούς της αδράνειας» που «είναι εξαιρετικοί στο σαμποτάζ» και «μουρμουρίζουν συνεχώς εκείνο το καταραμένο ‘‘πρόεδρε, αυτό δεν γίνεται’’».

Τα δύο επίμαχα σημεία του άρθρου είναι τα εξής:

«(…) Τώρα συμβαίνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα. Κάποιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν τολμούν να αγγίξουν καν καυτά ζητήματα. Επικαλούνται το πολιτικό κόστος, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι φοβούνται τον ίσκιο τους. Αναβάλλουν τις δύσκολες αποφάσεις για... αργότερα ή για να τις χειρισθεί κάποιος άλλος. Και βεβαίως, δεν πρόκειται ποτέ να υπερασπισθούν κάποια τολμηρή απόφαση (…)»

 «(…) Ο πρωθυπουργός και μια κρίσιμη μάζα υπουργών θέλουν ‘‘να σπάσουν αυγά’’, έστω και αν το κόμμα και το κράτος σπρώχνουν από την άλλη. Οι άτολμοι οπαδοί της αδράνειας, όμως, είναι εξαιρετικοί στο σαμποτάζ. Μουρμουρίζουν συνεχώς εκείνο το καταραμένο ‘‘πρόεδρε, αυτό δεν γίνεται’’, επικαλούμενοι μια βαθύτερη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Με αυτούς και με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δρόμους με επιλεκτική αμνησία, σίγουρα δεν θα λυθεί κανένα καυτό πρόβλημα. Αυτή η μάχη έχει ξαναδοθεί πολλές φορές από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και μετά. Τώρα όμως δεν πρέπει να χαθεί».

Πριν μια εβδομάδα, η Καθημερινή σε πρωτοσέλιδο κείμενό της σχολίαζε την ελληνική αντίδραση στην κατάρρευση της Τόμας Κουκ η οποία «οφείλει να είναι εξίσου σοβαρή και να μην εξαντλείται σε μεγαλοστομίες για ‘‘κέντρα επιχειρήσεων’’ και χαμογελαστές φωτογραφήσεις στα κοινωνικά δίκτυα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: