Η ανάλυση της δήλωσης Παπαδημητρίου
«Τέσσερις μέρες λοιπόν πριν τις εκλογές δεν έχουμε ιδέα αν έχει καταλάβει η Ν.Δ.: α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του «μαξιλαριού ασφαλείας» και β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή» υπογραμμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στην πρόταση/σχέδιο του Μπ. Παπαδητρίου...
Υπογραμμίζει ότι αυτή την πιστωτική γραμμή «εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το “μαξιλάρι ασφαλείας” των 34 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.
ADVERTISING
inRead invented by Teads
Εκπληκτοι από το περιεχόμενο των δηλώσεων του Μπάμπη Παπαδημητρίου δήλωναν άριστοι γνώστες των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων που βρίσκονται στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο με τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος μέχρι πρόσφατα ανέλυε διεξοδικά τα θέματα της οικονομίας από τον ΣΚΑΪ.
Εμπειρα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα υπογράμμιζαν ότι τη χρήση μεγάλου μέρους του «μαξιλαριού ασφαλείας» δεν μπορεί να την αποφασίσει μονομερώς η Ελλάδα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια, υπάρχουν μεταξύ άλλων δύο κρίσιμα ζητήματα: ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικής βοήθειας (state aid), το οποίο ελέγχει η DGCom, και το πολιτικό, καθώς θα πρέπει να εξηγήσει στους φορολογούμενους γιατί επιλέγει να στηρίξει εκ νέου τις τράπεζες.
Αν και η… πρόταση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. είναι αόριστη, ενδεχομένως υπονοεί τη «χρηματοδότηση» του σχεδίου της ΤτΕ αλλά και του ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία επίσης απαιτούν την έγκριση της DGCom.
Σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή, στελέχη που πέρσι δήλωναν υπέρ σημείωναν ότι σήμερα που η χώρα έχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» και έχει βγει στις αγορές μια τέτοια κίνηση θα ήταν εντελώς λανθασμένη. «Θα έστελνε στις αγορές μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά με την ελληνική οικονομία». Ενώ κάποιοι άλλοι υπογράμμιζαν ότι Ιρλανδία, Κύπρος και Πορτογαλία που βγήκαν πριν από την Ελλάδα από τα μνημόνια δημιούργησαν «μαξιλάρι» και δεν προσέφυγαν σε πιστωτική γραμμή.
Στον ΕSM παρέπεμψε εξάλλου και ο Ευκλ. Τσακαλώτος τον Μ. Παπαδημητρίου ώστε να διαβεβαιώσει ότι η πιστοληπτική γραμμή δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα, καθώς «προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της πιστοληπτικής γραμμής με τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι -προφανώς εννοεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE-, άριστοι γνώστες των θεμάτων της ΕΚΤ υπογράμμιζαν ότι η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να μπει στο QE λόγω χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας και απορούσαν πώς συνδέονται τα ασύνδετα.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου