Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Όταν στη δημοσιογραφία κυριαρχούσε η γραβάτα και έλειπε η φούστα

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΤΑΝ ΜΟΛΙΣ 10% ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ - ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΜΙΑ, ΠΕΡΙΠΟΥ, «ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Στη φωτογραφία, που είναι τραβηγμένη το 1971, βλέπουμε το συντακτικό επιτελείο της Απογευματινής σε μια από τις περιόδους της ακμής της. Δημοσιεύτηκε στην έκδοση της Δευτέρας 16-10-1971 και αναδημοσιεύτηκε
αυτές τις ημέρες, μαζί με
άλλες φωτογραφίεςαποκόμματα και στοιχεία στο pasatempo.wordpress. Πολλούς από τους εικονιζόμενους μπορείς να τους πεις και «βαρύ πυροβολικό» του ελληνικού Τύπου! Στο σύνολο της φωτογραφίας ξεχωρίσαμε δύο στοιχεία:

ΤΟ ΠΡΩΤΟ είναι η κυριαρχία της γραβάτας εκείνα τα χρόνια στα δημοσιογραφικά γραφεία. Από τους εικονιζόμενους μόνο πέντε δεν είναι γραβατοφορεμένοι.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ότι στη συντακτική ομάδα φωτογραφίζονται μόνο τρεις γυναίκες: δύο στη δεύτερη σειρά και μια στην τελευταία των καθημένων. Αν υπολογίσουμε ότι στο φωτογραφικό καρέ εμφανίζονται 29 πρόσωπα (το ένα δεξιά κομμένο), το ποσοστό της γυναικείας παρουσίας (τουλάχιστον στη φωτογραφία, δεν ξέρουμε τι γίνεται με τους πιθανός απόντες και τις απούσες) είναι γύρω στο 10%! Δηλαδή υπήρχε περίσσευμα γραβάτας και έλλειμμα φούστας!

Φυσικά, από τότε η σύνθεση του συντακτικού προσωπικού στα Μέσα έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η παρουσία των γυναικών αυξήθηκε αριθμητικά και ποιοτικά, ενώ ενδυματολογικά η γραβάτα και το κουστούμι έχουν ηττηθεί από το κάζουαλ, το τζιν, το πόλο και το μπλουζάκι.
Στη φωτογραφία (σύμφωνα με τη λεζάντα την οποία ζητήσαμε και μας έδωσε φωτογραφημένη ο Άγγελος Μενδρινός, η ψυχή και ο εκφραστής του «Πασατέμπος») εικονίζονται οι (και... αι) εξής: ΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ Μάνος Χωριανόπουλος, Ηλίας Σκουλάς, Φαράντος Χοϊδάς, Βύρων Μακρίδης, Χρήστος Παππάς, Χάρης Παπαζιάνης, Δημήτρης Λιμπερόπουλος, Βασίλης Ροδόπουλος, Φρέντυ Γερμανός, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Κώστας Χούντας, Δημήτριος Πριμικίριος, Θέμος Δασκαλόπουλος, Χρυσόστομος Συνερλής.

Στη ΜΕΣΑΙΑ ΣΕΙΡΑ Γιώργος Κατσώνος, Ελένη Κόλμαν, Νίκος Νομικός, Φωφώ Βασιλακάκη, Αλέκος Φιλιππόπουλος, Σεραφείμ Φυντανίδης, Δημήτριος Παπαδομαρκάκης.

Στην ΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ Νίκος Κατσαρός, Ανδρέας Μπόμης, Τόλης Γαρουφαλής, Τίνη Μαυροπούλου, Σπύρος Καρατζαφέρης, Κώστας Χαρδαβέλλας, Κ. Σεϊζάν.

(Σημείωση: Προφανώς στη λεζάντα δεν αναφέρεται ένα όνομα στην πρώτη σειρά, μεταξύ του Χάρη Λιμπερόπουλου, 7ου εξ αριστερών, και του Φρέντυ Γερμανού, 10ου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: