Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Απειλεί στο εξωτερικό, επιβάλλει σιωπή στο εσωτερικό


Στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ οραματίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την...
επίθεση κατά των Κούρδων στην Αφρίν. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες συμμετέχουν οι Κούρδοι της YPG, προειδοποιούν πως η Άγκυρα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση.

Μιλώντας προς επαρχιακούς αξιωματούχους του AKP ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη στόχευση της χώρας του να «καθαρίσει» τα σύνορά της από τους Κούρδους μαχητές, απειλώντας ότι μετά την επιχείρηση στην Αφρίν μπορεί να διευρυνθούν οι επιθέσεις και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, αλλά και σε όλο το μήκος των συνόρων μέχρι και το Ιράκ. 

Οι επεκτατικές βλέψεις του «Σουλτάνου» δεν έμειναν αναπάντητες από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες προειδοποίησαν ότι εάν η Τουρκία επιτεθεί και σε άλλες πόλεις της περιοχής, θα λάβει την κατάλληλη απάντηση.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει στο στόχαστρο και την πόλη Μανμπίτζ, ωστόσο η προέλαση στρατευμάτων προς την περιοχή θα φέρει τις τουρκικές δυνάμεις πολύ κοντά στις αμερικανικές.

Κρατώντας ψηλά τους τόνους απέναντι σε Κούρδους και Ουάσινγκτον ο Ερντογάν δήλωσε «μας λυπεί να βλέπουμε τρομοκρατικές οργανώσεις να κρατούν αμερικανικές σημαίες» και συμπλήρωσε «θα καθαρίσουμε τη Μπανμίτζ από τους τρομοκράτες. Κανένας δεν πρέπει να ενοχλείται από αυτό, καθώς οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Μπανμίτζ δεν είναι αυτοί οι τρομοκράτες, αλλά τα αδέλφια μας οι Άραβες. Από εκεί θα συνεχίσουμε μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ μέχρι να μη μείνει κανένας τρομοκράτης».

Προπαγάνδα και με τον αριθμό των νεκρών

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τουρκοσυριακές δυνάμεις έχουν 14 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Τρεις Τούρκοι στρατιώτες και 11 Σύροι μαχητές έχουν σκοτωθεί από τις 20 Ιανουαρίου όταν και ξεκίνησε η επίθεση κατά των Κούρδων. Ο αριθμός των τραυματιών φθάνει τους 130.

Οι Συριακές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον εκατό άνθρωποι, πολίτες και μαχητές, έχουν σκοτωθεί από την τουρκική επίθεση. 59 πολίτες και 43 μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 134 είναι τραυματίες.

Πάντως, ο τουρκικός στρατός δίνει πολύ... διαφορετικά στοιχεία αναφέροντας ότι έχει «εξουδετερώσει» τουλάχιστον 343 «τρομοκράτες» αριθμό που οι κουρδικές δυνάμεις αμφισβητούν εντόνως.

Ή μαζί μας ή δεν θα μιλάτε

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Τουρκίας η κυβέρνηση Ερντογάν απαιτεί να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία και στήριξη για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, μεταφέρουν τον «παλμό» από το μέτωπο σε τόνο πατριωτικό και πανηγυρικό, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και το σόου του «Σουλτάνου» ντυμένου με στρατιωτική αμφίεση.

Στο πεδίο της πολιτικής, τα μεγάλα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ των επιχειρήσεων, καθώς θεωρούν ότι ο πόλεμος εναντίον της YPG είναι μία μάχη εναντίον του κουρδικού PKK.

Μόνο το φιλοκουρδικό κόμμα HDP άσκησε οξεία κριτική στην επέμβαση.

Την ίδια στιγμή, η κριτική απέναντι στην στρατιωτική επέμβαση δεν είναι εντελώς... ακίνδυνη για όσους την κάνουν, καθώς ήδη αρκετοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες με την κατηγορία ότι κάνουν «κυβερνητική προπαγάνδα».

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο δημοσιογράφος Ουγκούρ Γκυτς αναφέρει ότιγνωρίζει πολλούς συναδέλφους του που είχαν «μπλεξίματα» με τις αρχές εξαιτίας επικριτικών δημοσιευμάτων για την τουρκική επιχείρηση. Σημειώνει, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει στους αρχισυντάκτες των μεγάλων ΜΜΕ της χώρας, σαφή πατριωτική γραμμή. «Όλες οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με ίδια πρωτοσέλιδα – αυτό είναι κυβερνητική προπαγάνδα», τονίζει. Παρόμοιες κατηγορίες εγείρουν και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Όπως λένε, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε 15 «συστάσεις» στους αρχισυντάκτες σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της επέμβασης.

«Πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να αυτολογοκρινόμαστε για να μην έχουμε προβλήματα», υπογραμμίζει ο Ουγκούρ Γκυτς, τονίζοντας ότι «υπό τέτοιες συνθήκες, η καλή δημοσιογραφία δυστυχώς δεν είναι εφικτή».

Στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Ερντογάν και επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας»

Την στήριξή του στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε με επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο πρόεδρο τονίζει ότι η Εκκλησία προσεύχεται για την επιτυχία της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν της Συρίας.

«'Όπως ορίζει η παράδοση της Εκκλησίας μας, πάντα προσευχόμαστε υπέρ του κράτους μας, υπέρ της υγεία των ηγετών μας, της ευημερίας και της ευτυχία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας συγκρούσεων με τους γείτονές μας στο νότο, ειδικά στη Συρία» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει ακόμα: «Η αποφασιστική στάση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αρνείται αυστηρά τη σύνδεση της τρομοκρατίας με την θρησκεία, αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια γνώμη».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: