Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Στον απόηχο της «κόντρας»

gennimata tsipras
το ραντεβού Φώφης-Τσίπρα το μεσημέρι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του τελευταίου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο εθνικό θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Και αυτό διότι...
η συνάντηση των δύο θα γίνει στον απόηχο της μεταξύ τους ‘κόντρας’ χθες, όταν μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, η Χαριλάου Τρικούπη διέρρευσε διαλόγους, σύμφωνα με τους οποίους η Φώφη Γεννηματά μιλούσε για ‘μυστική διπλωματία’ και διχασμό του ελληνικού λαού, ενώ ζητούσε τη σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, και το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε διάψευση, συνιστώντας μάλιστα «εθνική υπευθυνότητα».

Την ίδια στιγμή, η Φώφη Γεννηματά, προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας στην φαρέτρα της κοινή απόφαση των μετεχόντων στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ήτοι της ίδιας, των επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργου Παπανδρέου και της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, για τη στάση που θα κρατήσουν στο Σκοπιανό.

Σύμφωνα με αυτήν, «το Κίνημα Αλλαγής σεβόμενο τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού για το θέμα της ονομασίας της FYROM εμμένει στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος», κάνοντας όμως συγκεκριμένα λόγο για «λύση αποτελεσματική, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν».

Στην ίδια απόφαση, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής στρέφεται κατά της ΝΔ με αφορμή τη στάση της στο θέμα, κάνοντας λόγο για «ακροδεξιά στροφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και για θέση που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Τάσσεται, τέλος, κατά των συλλαλητηρίων, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν, καθώς «δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό». Ξεκαθαρίζει, τέλος ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν δίνει ‘λευκή επιταγή’. Αντίθετα, αναμένει την πρόταση της κυβέρνησης, προκειμένου να τοποθετηθεί επ’ αυτής.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: