Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ρωσική ρουλέτα για τη Συρία

Βλαντιμίρ Πούτιν - Μπενιαμίν Νετανιάχου
«Ειρήνη στον συριακό λαό» αναγραφόταν στις τεράστιες αφίσες που είχαν αναρτηθεί χθες στο αεροδρόμιο του Σότσι, καθώς στο...
ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας κατέφθαναν, χθες, οι περίπου 1.500 συμμετέχοντες στο πολυαναμενόμενο, τρις αναβληθέν και προγραμματισμένο τελικά για σήμερα «Συνέδριο Συριακού Εθνικού Διαλόγου».

Το συνέδριο οργανώνεται με πρωτοβουλία της Μόσχας, τη στήριξη της Τουρκίας και του Ιράν -ως συνεγγυητριών δυνάμεων της διαδικασίας της Αστάνα-, στον απόηχο της παταγώδους αποτυχίας του ένατου γύρου των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ηχηρή απουσία βασικών -εγχώριων και μη- πρωταγωνιστών της συριακής κρίσης.

Η σαουδαραβικής πατρωνίας «Επιτροπή Συριακών Διαπραγματεύσεων», που εκπροσωπεί τις κυριότερες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, αρνήθηκε να στείλει αντιπροσώπους. Το ίδιο αποφάσισαν και οι Κούρδοι της Συρίας, που βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα στο στόχαστρο της τουρκικής εισβολής στο καντόνι Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του Σότσι με το καθεστώς του παρατηρητή», ξεκαθάρισε χθες η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα. Ακυρο έριξε και η Γαλλία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα παραστεί στο Σότσι. Βασική επιδίωξη των εκεί συμμετεχόντων είναι η κατάρτιση ενός νέου συριακού συντάγματος (βάσει ρωσικού προσχεδίου του 2016), ως πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή βουλευτικών (όχι όμως και προεδρικών) εκλογών, αισίως έως τα τέλη του 2018 στη ρημαγμένη από τον εμφύλιο, το «Ισλαμικό κράτος» και τις ξένες επεμβάσεις χώρα.

«Για τη Ρωσία, είναι ένας τρόπος να σύρει την Τουρκία και διάφορες αντιπολιτευόμενες ομάδες σε μία διαδικασία που δεν θα είναι δυσμενής για τον σύμμαχό της, τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ, όπως συμβαίνει αντίθετα με τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρατηρεί στο δίκτυο Al Jazeera ο Αρον Λουντ, αναλυτής του αμερικανικού ινστιτούτου Century Foundation.

Ως μέσο νομιμοποίησης της διαδικασίας, «επεδίωκαν τη συγκατάθεση πολλών παραγόντων της αντιπολίτευσης, την ώρα που η Τουρκία -η οποία ελέγχει σημαντική μερίδα των αντικαθεστωτικών- δεν φαίνεται να πηγαίνει εντελώς με τα νερά των Ρώσων», υποστηρίζει.

«Παρ’ όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι, ακόμη κι εάν αυτός ο γύρος στο Σότσι αποτύχει, θα ξαναπροσπαθήσουν», καταλήγει. «Ηδη συζητείται μια επόμενη συνάντηση, πιθανόν στη Δαμασκό, την άνοιξη», γράφει στους Asia Times ο Σύρος ιστορικός και συγγραφέας Σάμι Μουμπάγεντ, χωρίς πάντως να αποσαφηνίζεται εάν θα είναι πριν ή μετά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

Ξεκαθάρισμα

Μέχρι τότε, εξάλλου, πολλά θα έχουν κριθεί επί του συριακού εδάφους, όπου τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ξεκαθάρισμα «λογαριασμών» μεταξύ των μεγάλων παικτών, με τις ΗΠΑ και την Τουρκία να αμφιταλαντεύονται επικίνδυνα μεταξύ της διατήρησης της συμμαχίας τους και μίας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης στα δυτικά του Ευφράτη.

«Το να εξοπλίζει ένας νατοϊκός σύμμαχος μία τρομοκρατική οργάνωση, η οποία επιτίθεται σε έναν άλλο νατοϊκό σύμμαχο, αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση όλων όσα αντιπροσωπεύει το ΝΑΤΟ», γράφει χαρακτηριστικά σε χθεσινό του άρθρο στους New York Times ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην παροχή αμερικανικού οπλισμού στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.

«Είναι μια πολιτική ανωμαλία που πρέπει να διορθωθεί», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία «θα συνεχιστεί, μέχρι να εξοντωθούν οι τρομοκράτες».

Στο μεσοδιάστημα, οι τουρκικές δυνάμεις συνέχιζαν το σφυροκόπημα στο Αφρίν από ξηράς και αέρος, με ακτιβιστές να ανεβάζουν σε 55 τον αριθμό των νεκρών αμάχων από την έναρξη της εισβολής, στις 20 Ιανουαρίου.

Ανεπιβεβαίωτη παραμένει, πάντως, η πληροφορία ότι Κούρδισα μαχήτρια εξαπέλυσε, το Σάββατο, επίθεση αυτοκτονίας κατά Τούρκων στρατιωτών στο Αφρίν, «δυνητικά, την πρώτη σχετική επίθεση ενός συμμάχου των ΗΠΑ κατά τουρκικού στόχου», όπως επισημαίνουν οι NYT.

Το «κουβάρι»

Επικαλούμενο, πάντως, τον επικεφαλής του ΓΕΣ των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Βότελ, το αμερικανικό δίκτυο CNN μεταδίδει ότι η Ουάσιγκτον ούτε καν «εξετάζει» το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και, κατά δήλωση της Αγκυρας, αποτελεί τον επόμενο στόχο της στρατιωτικής της επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Μπερδεύοντας, δε, κι άλλο το μεσανατολικό «κουβάρι», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε χθες -καθ’ οδόν για τη Μόσχα και ακόμη μία συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν- ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει» στην Τεχεράνη να μετατρέψει τον Λίβανο «σε έναν τεράστιο τόπο παραγωγής πυραύλων» ούτε «τις ασταμάτητες προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία».

Λίγο νωρίτερα, σε μία σπάνια δημοσίευση άρθρου του σε αραβόφωνες ιστοσελίδες, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Ρόνεν Μανέλις, προειδοποιούσε ότι, ως προς τον Λίβανο, «οι κόκκινες γραμμές μας είναι ξεκάθαρες» και πως το Ισραήλ είναι «έτοιμο για όλα τα σενάρια».

Μαργαρίτα Βεργολιά

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: