Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

" Σχέδιο συμφώνου με τα Σκόπια εντός του Φεβρουαρίου"

Αποτέλεσμα εικόνας για κοτζιας
Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο ένα πρώτο “σύμφωνο” που θα καταθέσει η Αθήνα στα Σκόπια για την επίλυση του "Μακεδονικού", το οποίο ήδη...
καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αποκάλυψε χθες στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Κοτζιάς. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν δεσμεύεται από χρονοδιαγράμματα και πέταξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας ότι ενσυνειδήτως σηκώνει τον πήχη για να δυσκολέψει τη συμφωνία, αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι “εμείς θα περάσουμε από πάνω”.

Απόκρουση του αλυτρωτισμού

“Εγώ δεν έχω χρονοδιάγραμμα ανακοινώσιμο από την τηλεόραση”, επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών και αποκάλυψε το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης: ένα “σύμφωνο”, που ήδη καταρτίζεται στο υπουργείο Εξωτερικών και θα αποτελεί το πλαίσιο των ελληνικών προτάσεων προς την άλλη πλευρά. “Πρέπει να γίνουν ορισμένες συζητήσεις, έχουμε ένα σύμφωνο, το ετοιμάζουμε εμείς”, αποκάλυψε. “Η ελληνική πλευρά ετοιμάζει το σχέδιο, στις διαπραγματεύσεις είναι καλό να είσαι εκείνος που ετοιμάζει το σχέδιο”, είπε ο Ν. Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, το σύμφωνο θα έχει συγκεκριμένα κεφάλαια: το πρώτο κεφάλαιο θα αφορά στο όνομα και σε μία κοινά αποδεκτή λύση, ενώ θα υπάρξει ειδικό κεφάλαιο για την απόκρουση του αλυτρωτισμού, όπως επίσης και για το μέλλον της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Τέλος, άλλο ένα κεφάλαιο στο σύμφωνο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών θα αφορά στη “θετική ατζέντα ανάπτυξης των σχέσεων” των δύο χωρών.

“Ανόητη η θεωρία περί σαλαμοποίησης”

Τούτων δοθέντων, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων αφορούν σε όλα τα θέματα. Μάλιστα, χαρακτήρισε “ανόητη” τη θεωρία περί σαλαμοποίησης.

Σε ό,τι αφορά απόψεις που έχει εκφράσει ο Μ. Νίμιτς και δεν συνάδουν με τις “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής διπλωματίας, ο Ν. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι ο Μ. Νίμιτς “είναι διαμεσολαβητής”. “Έχει ορισμένες προτάσεις που συμφωνούμε και άλλες που δεν θα συμφωνήσουμε μέχρι το τέλος,”, είπε, για να προσθέσει: “διαπραγμάτευση κάνουμε”. Πάντως, εξαπέλυσε βολές κατά της Ν.Δ. επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί διαρκώς “εξηγήσεις” από το υπουργείο Εξωτερικών κάθε φορά που λέει κάτι ο Μ. Νίμιτς. “Δημόσιο πόλεμο στον Νίμιτς που ζητεί η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κάνω”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών.

“Να ανοίξουν οι διαδικασίες για το Σύνταγμα”

Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών από τον καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας είναι θέμα προτεραιότητας για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπενθύμισε πως “η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία 2/3” στη Βουλή, αλλά ξεκαθάρισε πως για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών “το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνει (σ.σ.: η ΠΓΔΜ) είναι να ανοίξει τις διαδικασίες για αλλαγή του Συντάγματος”.

“Υπάρχουν χαρτιά”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Κοτζιάς εξαπέλυσε βολές προς τη Ν.Δ., καθιστώντας σαφές ότι στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν χαρτιά και ντοκουμέντα -που δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα -και δείχνουν ότι όσοι υψώνουν τώρα τον πήχη διεξήγαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις με πολύ υποχωρητικότερο τρόπο: “Μερικοί απαιτούν την αλλαγή του Συντάγματος, ενώ ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ - εμείς το ζητάμε”, είπε, προσθέτοντας με νόημα για τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα: “Δεν νομίζω ότι συμφέρει τη χώρα να εμφανίσει τα χαρτιά, αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν”.

“Αυτοί που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα ψηλώνουν κάθε μέρα την απαίτηση που έχουν σε εμάς για να δυσκολέψουν να φέρουμε μια συμφωνία, αλλά εμείς θα περάσουμε πάνω από τον πήχη”, είπε. Επίσης, αποκάλυψε ότι “η ονομασία 'μακεδονική γλώσσα' καθιερώθηκε στον ΟΗΕ το 1977, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ που διοργάνωσε στην Αθήνα”, διαβεβαιώνοντας, πάντως, πως “εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι το όνομα, αλλά σας λέω ποιος το έδωσε”. Ο Ν. Κοτζιάς, μάλιστα, επανέλαβε πως “όταν ανοίγει τα χαρτιά, μένει κατάπληκτος” και προέβη σε άλλη μία αποκάλυψη: “το όνομα (σ.σ.: της 'μακεδονικής γλώσσας') καθιερώθηκε διεθνώς στη διαπραγμάτευση που έγινε στον ΟΗΕ από το '92 ώς το '94 για τη μακεδονική γλώσσα”. “Και ξέρετε γιατί κέρδισε εύκολα η ΠΓΔΜ; Γιατί επί τρία χρόνια δεν πήγε ένας εκπρόσωπος των δύο διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να διαπραγματευθεί”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μελιγγώνης Γιώργος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: