Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Μέγαρο Μαξίμου
Το «πόδι στο γκάζι» βάζει η κυβέρνηση που αναζητά μια συνολική λύση για το «Μακεδονικό». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα...
υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων με την ηγεσία της γείτονος, κάτι που έπραξε και χτες με τον ΠτΔ. Πρώτος θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων έχει ως εξής:

►Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

►Στις 12.30 θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

►Στις 13.30 θα συναντηθεί με τον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

►Στις 15.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. 

►Στις 17.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. 

Αντιδρούν, αλλά θα πάνε

Από το πρωί της Παρασκευής τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Και οι πέντε, πάντως, θα παραβρεθούν στις συναντήσεις κανονικά.

Κινητικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο 

Στο μεταξύ, λίγο περισσότερο από δυόμισι ώρες κράτησε το μίνι υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή (26/11). Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός με το «Μακεδονικό» στο επίκεντρο.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ» προσθέτοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα».

Διεργασίες και στα Σκόπια

Την ίδια ώρα, οι πολιτικές διεργασίες ξεκινούν και στα Σκόπια. Σήμερα θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης.  

Προηγήθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα, ίσως το πιο σημαντικό στις μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό της γείτονος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε πως η κυβέρνησή του πρόκειται να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων, καθώς και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο από τους Ευζώνους μέχρι την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ (ονομάζονταν και τα δύο «Μέγας Αλέξανδρος»), ως ένδειξη έμπρακτης εγκατάλειψης των αλυτρωτικών διαθέσεών της.



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: