Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επανέλθει η …νομιμότητα στη “Δ.Τ.”...

Το σπιτικό οπλοστάσιο του Αναστάσιου Πάλλη και το μυστηριώδες κοντέινερ
Ολόκληρο οπλοστάσιο βρήκε χθες η Αστυνομία σε δύο σπίτια που ανήκουν στον άφαντο - από το καλοκαίρι - επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη. Παράλληλα, «τα ΝΕΑ» αποκαλύπτουν ότι κοντέινερ-μυστήριο που συνδέεται με τον Πάλλη, στο μουσείο του οποίου εντοπίστηκαν από τις Αρχές παρατυπίες σχετικές με οπλισμό που διατηρείται εκεί, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες παρατημένο στον...
Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.
Από έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση των «ΝΕΩΝ» φαίνεται ότι το κοντέινερ έπρεπε να παραληφθεί από το ίδρυμα ΠΑΛΙΣ (Πολιτιστικής Ανάδειξης Λαμπρών Ιστορικών Συλλογών), στο οποίο πρόεδρος είναι ο Αναστάσιος Πάλλης, τον Μάρτιο οπότε και έφτασε στο Ικόνιο. Ωστόσο, κανένας δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα. «ΤΑ ΝΕΑ» γνωρίζουν ότι πριν από λίγες ημέρες το κοντέινερ-μυστήριο άρχισε να απασχολεί και τις αρμόδιες Αρχές.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την έλευση του «ορφανού» κοντέινερ στο Ικόνιο διενεργήθηκε έφοδος αστυνομικών στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στο Κορωπί. Στις 9 Απριλίου εκεί βρέθηκαν 52 μη λειτουργικά όπλα για τα οποία δεν υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες, ενώ έλειπαν άλλα 27 που είχαν άδειες. Εγκυρες πηγές επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως ο όρος «μη λειτουργικό όπλο» δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ρεπλίκα ή ότι είναι εντελώς ακίνδυνο, αφού με την προσθήκη ενός και μόνο εξαρτήματος, μερικές φορές πολύ απλού, μπορεί το όπλο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Το συγκεκριμένο μουσείο είχε χρηματοδοτηθεί από την FBB. Σημειώνεται ότι ο Βίκτωρ Ρέστης που εμφανιζόταν ως επίτιμο μέλος του ιδρύματος ΠΑΛΙΣ συνεργαζόταν με τον Αναστάσιο Πάλλη μέχρι να καταλάβει ότι ο εξαφανισμένος πλέον επιχειρηματίας λειτουργούσε εν κρυπτώ και εις βάρος του. Ο κ. Ρέστης ανέφερε στην απολογία του για την υπόθεση των δανείων από την τράπεζα FBB ότι τα χρήματα κατέληξαν στον πρώην συνεργάτη του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Αναστάσιος Πάλλης, ο οποίος είχε θητεύσει υπαξιωματικός πενταετούς υποχρέωσης στην Αεροπορία, γνωρίστηκε με τον κ. Ρέστη πριν από έξι χρόνια και δήλωνε εφοπλιστής αναφέροντας ότι έχει στην κατοχή του δύο πλοία, τα οποία όμως δεν εμφανίστηκαν ποτέ…
Λίγες μόλις εβδομάδες πριν ξεκινήσει το κοντέινερ-μυστήριο από το βελγικό λιμάνι του Ζεεμπρούγκε στα τέλη Φεβρουαρίου ο βρετανός Εντουαρντ Πρινγκλ Στέισι, πρώην συνέταιρος του Αναστάσιου Πάλλη, προχώρησε σε μήνυση κατά του έλληνα επιχειρηματία. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Βρετανός, ο Πάλλης του χρωστούσε αμοιβές ενός έτους για μία εταιρεία κατά της πειρατείας που είχε συστήσει για λογαριασμό του. Οταν ο Στέισι έφτασε στην Ελλάδα για να απαιτήσει τα χρήματά του «κρατήθηκε παράνομα από τρία άτομα» στον χώρο των διαβατηρίων του αεροδρομίου, ενώ κατέθεσε ότι ένας από τους τρεις ήταν και ο Αναστάσιος Πάλλης.
Οπως αναφέρεται στο δηλωτικό του κοντέινερ που βρίσκεται στους χώρους του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων εδώ και επτά μήνες, όσο δηλαδή είναι εξαφανισμένος και ο Αναστάσιος Πάλλης, το περιεχόμενό αφορά «έκθεμα αεροπλοΐας προς αποκατάσταση», ενώ ως αποστολέας εμφανίζεται μικρό μουσείο της βελγικής επαρχίας. Η σφραγίδα του κοντέινερ φαίνεται πως παραμένει άθικτη από την αρχή του ταξιδιού, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αρχές στη Μάλτα, όπου ήταν ο σταθμός μεταφόρτωσης, δεν την έσπασαν για να ελέγξουν το περιεχόμενο.
«ΤΑ ΝΕΑ» επιχείρησαν με τη βοήθεια πηγών τους σε ελεγκτικούς φορείς να εντοπίσουν τη διαδρομή του κοντέινερ-μυστηρίου, όμως, κατά τις προσπάθειες αυτές παρουσιάστηκαν διάφορα ανεξήγητα εμπόδια. Το πρώτο παράδοξο εμφανίστηκε στο σύστημα ConΤraffic, που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και της αρμόδιας Διεύθυνσης της Κομισιόν για φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα, στο οποίο καταγράφονται τα ίχνη ευρωπαϊκών κοντέινερ ανά τον πλανήτη βάσει του αριθμού αναγνώρισής τους. Σε αυτό το σύστημα προέκυψε ένα παράξενο κενό όσον αφορά τις κινήσεις του εμπορευματοκιβωτίου: τον Δεκέμβριο του 2012 η πορεία του φαίνεται να σταματά σε χώρα της Ασίας και έκτοτε δεν υπάρχει άλλη δραστηριότητα, ενώ στο δηλωτικό αναφέρεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου 2013 ξεκίνησε από το Βέλγιο με προορισμό την Ελλάδα. «Κάποιες φορές, για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα δεδομένα του ConΤraffic δεν ανανεώνονται όπως θα έπρεπε», ανέφερε στα «ΝΕΑ» άνθρωπος που γνωρίζει τη λειτουργία του συστήματος.
Το δεύτερο παράδοξο με το συγκεκριμένο κοντέινερ ήταν ότι δεν μπορούσε να εντοπιστεί ούτε στο ICISnet, το νέο πληροφοριακό σύστημα των ελληνικών τελωνείων όπου φιλοξενούνται σε ηλεκτρονική μορφή τα δηλωτικά των εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσώπων που το έχουν χρησιμοποιήσει, το δηλωτικό μπορεί να μην εμφανιζόταν στο σύστημα όταν εισήγαγαν τον αριθμό του κοντέινερ επειδή το εμπορευματοκιβώτιο δεν είχε παραληφθεί από τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μόνο στα έγγραφα εισαγωγής του πλοίου.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο «παραδόξων», τόσο στο ευρωπαϊκό σύστημα εντοπισμού κοντέινερ όσο και στο ελληνικό σύστημα τελωνείων, καθιστούσαν τον εντοπισμό του εν λόγω κοντέινερ ιδιαίτερα δύσκολο.
Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι σε γειτονικό χώρο από αυτόν που βρίσκεται το εμπορευματοκιβώτιο-μυστήριο υπάρχει και δεύτερο κοντέινερ με τελικό αποδέκτη το ίδρυμα ΠΑΛΙΣ και τον εξαφανισμένο έλληνα επιχειρηματία.
20 όπλα και 60 μαχαίρια
Είκοσι πυροβόλα όπλα, εξήντα μαχαίρια διαφόρων τύπων (πεταλούδες – στιλέτα), δέκα διόπτρες κατεύθυνσης στόχων laser και δύο συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης (taser) βρέθηκαν χθες το απόγευμα στη βίλα του Αναστάσιου Πάλλη στη Βούλα, αλλά και σε σπίτι που διατηρεί στο Παλαιό Φάληρο. Για όλα τα πυροβόλα όπλα ο Πάλλης διέθετε κυνηγετικές άδειες, ωστόσο όπως διαπιστώθηκε ήδη, τα επτά από αυτά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των κυνηγετικών, ενώ εξετάζεται αν ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα δεκατρία. Η έρευνα στα δύο σπίτια του φυγόδικου έγινε από κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία δικαστικού λειτουργού, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία.
Χάρης Καρανίκας
Πηγή τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: