Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Αρση ασυλίας για τους έξι της Χρυσής Αυγής


Αίρεται η ασυλία των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μετά από συζήτηση στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 247 βουλευτές στις περιπτώσεις του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου για την δεύτερη υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του, ενώ ...
246 υπερψήφισαν για τους Ηλιόπουλο, Γερμενή, Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Παναγιώταρο για την πρώτη υπόθεση (υπήρξε από ένα άκυρο/«παρών»). Άρση ασυλίας και για τους Μ.Ταμήλο και Χρ.Κέλλα της ΝΔ.
Από ένα άκυρο ψηφοδέλτιο βρέθηκε στις ψηφοφορίες για τους Π. Ηλιόπουλο, Ε. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή, το οποίο είχε ρίξει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Επίσης, βρέθηκε ένα "παρών" στην πρώτη ψηφοφορία για τον Ηλ.Παναγιώταρο, που το έριξε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος. Ένα λευκό υπήρξε και για τον Χρ.Αλεξόπουλο.
  
Για τους βουλευτές της Χρυσης Αυγής ανοίγει πλέον ο δρόμος, προκειμένου να τους απαγγελθεί η κατηγορία για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να κληθούν σε απολογία.
 
Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ιωάννη Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) με 4 υπέρ, 242 κατά, 1 παρών. Αποφάσισε όμως την άρση ασυλίας για τους κ.κ. Χρήστο Κέλλα (ΝΔ) με 195 ψήφους υπέρ, 42 κατά, 10 παρών και του Μιχάλη Ταμήλου (ΝΔ) με 185 υπέρ, 45 κατά, 17 παρών για πρώτη υπόθεσή του και ακόμη με 194 υπέρ, 30 κατά και 15 «παρών» για δεύτερη υπόθεσή του.
 
Κατήγγειλαν "σκευωρία" σε βάρος τους
 
Η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Από τους έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι τέσσερις έλαβαν το λόγο, με τους Η. Κασιδιάρη και Η.Παναγιώταρο να κάνουν λόγο για σκευωρία σε βάρος τους και δίωξη της Χρυσής Αυγής λόγω έξωθεν πιέσεων. Σε εξέλιξη η καταγραφή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
 
Το λόγο πήραν οι Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας ενώ δεν έκαναν χρήση της δυνατότητας να μιλήσουν ενώπιον του κοινοβουλίου οι βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, και Γιώργος Γερμενής.
 
Ηλίας Παναγιώταρος και Ηλίας Κασιδιάρης μίλησαν για σκευωρία σε βάρος τους, με τον δεύτερο να ενημερώνει το Σώμα ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για να μην νομιμοποιήσει την κατάλυση του πολιτεύματος που επιχειρείται με τις διώξεις σε βάρος της ΧΑ. "Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της εκτελούν εντολές της Κομισιόν και των Αμερικανών. Στο εδώλιο πρέπει να καθίσουν οι κλέφτες και οι απατεώνες που διέλυσαν τη χώρα" είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
 
Ο Ηλίας Παναγιώταρος -σε ειρωνικό τόνο-ζήτησε να έχει μόνιμη άρση ασυλίας για να μην κουράζεται το Σώμα και συμπλήρωσε: "η κοινή γνώμη και οι τέως ψηφοφόροι της ΝΔ που έρχονται μαζικά στη Χρυσή Αυγή δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή ήταν και θα παραμείνει εδώ"
 
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είπε ότι διώκεται για τα πολιτικά πιστεύω και όχι για τις πράξεις του υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κάνει καμία αξιόμεμπτη πράξη.
 
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό από τους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η άρση ασυλίας ζητείται προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και προκειμένου να κληθούν σε απολογία οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος, Ε. Μπούκουρας και Γ. Γερμενής. Για τους άλλους τρεις βουλευτές έχει ζητηθεί άρση ασυλίας για παλαιότερες υποθέσεις (επεισόδια έξω από το Χυτήριο, τη Λάρισα, το Ηράκλειο της Κρήτης και για παράνομη κατοχή ραδιοσυχνότητας).
 
Η ψηφοφορία-που είναι σε εξέλιξη- είναι ονομαστική αλλά δεν είναι μυστική επομένως μετά την ολοκλήρωσή της θα είναι γνωστό τί ψήφισε κάθε βουλευτής.
 
Αύριο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα για παύση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και είναι ήδη σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές του υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να ψηφιστεί η ρύθμιση από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. 
 
Στη δική του τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ως αδίκημα για την παύση χρηματοδότησης την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ενώ η κυβέρνηση έχει περιλάμβει και το κακούργημα των τρομοκρατικών πράξεων. Έτερο σημείο τριβής είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καθιστά υπεύθυνη τη Βουλή για τη λήψη της σχετικής απόφασης ενώ η κυβερνητική τροπολογία δίνει την εξουσιοδότηση για την οριστική απόφαση στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: