Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση στο «απόσπασμα» της τρόικα


Η εβδομάδα των... παθών για την ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει με την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας. Με ορόσημο το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Παρασκευής, οι πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου κλιμακώνονται.

Πρέπει να κλείσει το... πακέτο των μέτρων, να ξεπεραστούν οι ενδοκυβερνητικές έριδες και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Κόντρα στην αισιοδοξία που δημιούργησε στην Ευρώπη ο Μάριο Ντράγκι με την ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, στην Αθήνα καταγράφεται... χαμηλό βαρομετρικό καθώς οι διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων εντείνονται λίγο πριν... καθαρογραφεί ο λογαριασμός των μέτρων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές. Είναι, όμως, βέβαιο ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν και μετά τις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι επικεφαλής της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ καταφθάνουν στην Αθήνα. Σήμερα και αύριο θα έχουν πλήρη ενημέρωση για τα ευρήματα των επιτόπου ελέγχων που διενήργησαν τις τελευταίες δέκα μέρες τα τεχνικά κλιμάκια.

Έπειτα, με τον φάκελο γεμάτο στοιχεία θα συναντηθούν με τον Γ. Στουρνάρα την Κυριακή το μεσημέρι. Εκεί θα γίνει η πρώτη συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Θα διατυπωθούν οι ενστάσεις της τρόικας (εκτιμάται ότι περίπου 1-2 δισ. ευρώ από τα μέτρα που έχουν εντοπιστεί δεν περνούν από εκείνη) και θα εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις, που έχει ήδη έτοιμες το οικονομικό επιτελείο.

Να σημειωθεί ότι η τρόικα φέρεται να ζητά επιπλέον μέτρα που αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ για να καλυφθούν τόσο οι αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό, λόγω ύφεσης, όσο και τα κενά στη διετία 2013-2014, που προβλέπονται εξαιτίας του ίδιου λόγου.

Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι άλλες περικοπές δεν μπορούν να γίνουν γιατί θα τροφοδοτηθεί εκ νέου ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

Οτιδήποτε χρειαστεί θα γίνει προσπάθεια να έρθει από το σκέλος των εσόδων και ειδικά από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων από 121 φοροφυγάδες.

Η εξέλιξη αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο για να δείξει η ελληνική πλευρά ότι επιτέλους κινείται προς την κατεύθυνση του να πληρώσουν και οι έχοντες.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με υπουργούς. Ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, έχει το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών (συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα), ενώ μπροστά του υπάρχει και η συζήτηση για τις νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας, που αποτελεί μείζον θέμα για την τρόικα.

Στα ραντεβού θα συμμετάσχουν - εκτός απροόπτου - και ο υπουργός Υγείας, Αν. Λυκουρέντζος, καθώς θα πρέπει να εξοικονομήσει 1,3 δισ. ευρώ από τον χώρο που εποπτεύει, αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αν. Μανιτάκης, για να εξηγήσει πώς θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της διαθεσιμότητας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Γ. Στουρνάρας, οι επικεφαλής της τρόικας, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσκοβισί (που θα επισκεφτεί την Αθήνα για να προετοιμαστεί εν όψει του Eurogroup) θα αναχωρήσουν για την Κύπρο και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 14 του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: