Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Και άλλο αίμα από μισθούς και συντάξεις ζητά η τρόικα


Σκληρότερο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα φέρεται να απορρίπτει τις περικοπές από συγκεκριμένες λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου και να ζητά μεγαλύτερες... θυσίες από μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλέον, οι επικεφαλής των ελεγκτών ζητούν μέτρα 8 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος.

Στο πακέτο των μέτρων που είχε διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών προβλεπόταν εξοικονόμηση σχεδόν 6 δισ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Επομένως, για να γίνει αποδεκτό από την τρόικα πρέπει να βρεθούν άλλα 1 - 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός των μέτρων άλλαξε και το επικρατέστερο σενάριο, βάσει αυτών που τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, θέλει 6 δισ. ευρώ από περικοπή μισθών και συντάξεων, 1 δισ. ευρώ από το κούρεμα των κοινωνικών επιδομάτων, 1 δισ. ευρώ από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και 2,5 δίσ. ευρώ από τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα είναι συνεχείς, με στόχο να οριστικοποιηθεί μέχρι την Κυριακή το πακέτο των περικοπών δαπανών της διετίας 2013-2014.

Η κυβέρνηση έχει προθεσμία έως την Κυριακή για να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα, όπως φαίνεται, περίπου 7 - 8 δισ. ευρώ πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας συναντάται ξανά με την ηγεσία της τρόικας, ενώ αύριο θα υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Το ζήτημα, βέβαια, ποια θα είναι η αντίδραση των Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι είχαν σοβαρές διαφωνίες με το μαχαίρι των 6 δισ. σε μισθούς και συντάξεις, πολλώ δε μάλλον για τέτοιες περικοπές, ύψους 8 δισ. ευρώ. Το ακόμα σοβαρότερο ζήτημα, ακόμα και αν συμφωνήσουν στα μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμα και αν αυτά περάσουν από τη Βουλή, είναι το εάν η ελληνική κοινωνία αντέξει ακόμα ένα τόσο δυνατό χτύπημα από το νέο πακέτο, που θα δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνική συνοχή, φθάνοντας παράλληλα στα όρια του οικονομικού παραλογισμού, καθώς πλέον αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του, ακόμα και μέσα στους κόλπους των δανειστών μας.

Στόχος είναι τα μέτρα να κατατεθούν στη Βουλή στις 24-25 Σεπτεμβρίου και να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: