Τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για τη διαρροή της λίστας με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ ζητεί και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες με σχετική παραγγελία του προς... την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου. Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος επίσης διέταξε έρευνα για τη διαρροή της λίστας και την αναζήτηση όσων ευθύνονται για αυτό.
Ειδικότερα, ο κ. Τέντες, έδωσε που ζητά να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες τόσο για υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που συνδέονται με τη διαρροή, όσο και με εκπροσώπους του τύπου που δημοσιοποίησαν την επίμαχη λίστα, στη σχετική παραγγελία του προς την κ. Ράικου αναφέρει:
«Σας διαβιβάζουμε δημοσιεύματα του σημερινού τύπου, από τα οποία προκύπτει ότι συνεχίζονται διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κλπ.), διερευνόμενες από το ΣΔΟΕ. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας). Η παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης αφενός παρακωλύει την αποτελεσματικότητα του ανακριτικού έργου της Δικαιοσύνης και για το λόγο αυτό θίγει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου οδηγεί σε ηθική μείωση των ελεγχομένων, η οποία είναι απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την πολιτική ομαλότητα, όταν πρόκειται για πρόσωπα με τις ανωτέρω ιδιότητες.
Ενόψει αυτών παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ερευνηθεί η τυχόν συνδρομή:
α) των όρων της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 του ΠΚ) εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων που δημοσιοποίησαν τη «λίστα» με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων των οποίων διερευνάται η περιουσιακή κατάσταση.
β) των όρων της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή εκ μέρους δημοσιογράφων ή άλλων προσώπων και
γ) των όρων της παρ. 3 του άρθρου 252 του ΠΚ εκ μέρους όσων δημοσίευσαν πρώτοι την παραπάνω «λίστα».
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι είναι δυνατή η τέλεση των παραπάνω β’ και γ’ περιπτώσεων ακόμα και σε περίπτωση που ο αυτουργός του εγκλήματος αυτού υπάλληλος παραμένει άγνωστος».
protothema.gr
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου