Νομικό κώλυμα στη διαβίβαση στην Βουλή της λίστας του ΣΔΟΕ με τα 32 πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζουν «περίεργο πλουτισμό» θέτει ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης εξηγώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη καθώς ... οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επιπροσθέτως, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι «όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα ευρισκομένου εν εξελίξει ελέγχου και δεν δύναται A PRIORI να γίνει λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων» και προσθέτει πως κα΄θε υπόθεση που «κλείνει» και διαπιστώνονται παράνομες ενέργειες θα αποστέλλεται απ ευθείας στην Βουλή.
Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης σε επιστολή που απέστειλε προς τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στυλιανόπουλο αναφέρει ότι ««Αναφορικά με το ως άνω Σχετικόν, το οποίον μας διεβιβάσθη με το υπ΄αρ. πρωτ. ΕΜΠ 14729/21-09-2012 έγγραφον του προς ον τούτο απηυθύνετο, έχομεν την τιμή να σας γνωρίσομεν, ότι με την ολοκλήρωση ενός εκάστου διενεργουμένου από τις Υπηρεσίες του Σ.Δ.Ο.Ε. και υπό την εποπτείαν μας ελέγχου, θα σας διαβιβάζονται, με βάση την Αρχή της Νομιμότητος και κατά τους εν τω νόμω όρους, όσα στοιχεία ήθελον προκύψει ως μη σύνομμα και ως εκ τούτου διαβιβαστέα στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 21 του ν. 3023/2002, για τις, κατά λόγον αρμοδιότητος ενέργειες. Μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα ευρισκομένου εν εξελίξει ελέγχου και δεν δύναται A PRIORI να γίνει λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων, εν συνδρομή της οποίας και μόνον θα επεβάλλετο και θα ετύγχανε σύννομη η περί ης πρόκειται διαβίβαση.». Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επιστολή του Προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ελέγχου των Οικονομικών των Βουλευτών Αθανάσιου Νάκου προς τον κ. Στυλιανόπουλο με την οποία ζητούσε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό».
Υπο αυτά τα δεδομένα, τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής θα συνεδριάσουν αύριο Τετάρτη προκειμένου να καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Καλούνται ως μάρτυρες για τις καταγγελίες - «φωτιά»
Την ίδια ώρα, στη Δικαιοσύνη μεταφέρεται η υπόθεση της επιχειρηματικής αντιδικίας -που αποκάλυψε η εφημερίδα «Real News» - και στην οποία εμπεριέχεται κατάθεση που εμπλέκει τους κ.κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη σε ξέπλυμα μάυρου χρήματος ύψους 10,3 δισ. ευρώ.
Καταρχήν, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου αναλαμβάνει πλέον τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία από το 2010 βρίσκονταν στο ΣΔΟΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Παπανδρέου ήταν εκείνη που είχε αναθέσει την σχετική δικογραφία προς διερεύνηση στο ΣΔΟΕ. Η εισαγγελέας εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καλέσει ως μάρτυρες τον κτηματομεσίτη Ιωάννη Λιβανό και τον επιχειρηματία Γ. Ζωγραφάκη προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις για τα όσα ανέφεραν περί διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος. Ζητούμενο είναι να προσκομιστούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τον βάσιμο των καταγγελιών τους.
Η επίσκεψη Μεϊμαράκη στον Τέντε
Για το θέμα αυτό, άλλωστε, ο κ.Μεϊμαράκης επισκέφθηκε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε επίσπευση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης. Η συνάντηση διήρκησε περίπου δέκα λεπτά της ώρας και κατά πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης φανερά εκνευρισμένος ανέφερε στον κ. Τέντε πως η επίσπευση της έρευνας και η πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης στην οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμπλέκονται και τα ονόματα των Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη, είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Ο ίδιος φέρεται να έκανε λόγο για επιλεκτικές διαρροές την ώρα μάλιστα που η Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμφώνησε στην ανάγκη για ταχεία διελεύκανση και γνωστοποίησε στον κ. Μεϊμαράκη πως ήδη της υπόθεσης έχει επιληφθεί η εισαγγελέας κυρία Παπανδρέου.
Η συγκεκριμένη υπόθεση πάντως, κατά πληροφορίες, δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον, να παρουσιάζει ιδιαίτερο ποινικό ενδιαφέρον, δηλαδή να προκύπτουν από την έρευνα του ΣΔΟΕ στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν κάποια κατηγορία.
Με μηνύσεις απάντησαν οι κ.κ. Λιάπης και Βουλγαράκης, οι οποίοι έχουν αρνηθεί κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση. Ειδικότερα, ο κ. Λιάπης υπέβαλλε μήνυση στο Αστυνομικό Χαλανδρίου ενώ ο κ. Βουλγαράκης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση κατά του Ιωσήφ Λιβανού, του Γεωργίου Ζωγραφάκη, του Ιωάννη Καρούζου αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
protothema.gr
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου