Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Τα νέα μέτρα αναλυτικά


«Χαρμολύπη» -αν και περισσότερη είναι η λύπη- φέρνει η αναζήτηση της κυβέρνησης, για το… χρυσό δισκοπότηρο των 11,5 δις ευρώ. Πρόκειται για τις περικοπές σε όλο το φάσμα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που κρύβει καταργήσεις, περικοπές, μειώσεις, αλλά και .... εξορθολογισμούς με την ελπίδα να τα εγκρίνει η τρόικα την ερχόμενη Πέμπτη και να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στα δυο επόμενα τεράστιας στρατηγικής βήματα: στο αίτημα για ενδιάμεση βοήθεια προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις από την καθυστέρηση της επόμενης δόσης του δανείου και στο αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου που συντάσσεται.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προτάσεις μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να έχουν βρεθεί έως το βράδυ της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη 26 Ιουλίου έχει κλειστεί το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.
Ειδικότερα, για τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ έχουν σχεδιαστεί:

Ειδικό επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους. Για την προστασία τους, θα προβλεφθεί παροχή βοηθήματος ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν εξαντλήσει τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας και έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα..
Εξορθολογισμός των προνοιακών μεταβιβάσεων. Ο εξορθολογισμός αυτός αφορά τόσο τη διαχείριση όσο και της προϋποθέσεις παροχής αυτών των μεταβιβάσεων. Επομένως, η επιβεβλημένη περικοπή των αντιστοίχων δαπανών θα συνδυασθεί με προσπάθεια καλύτερης στόχευσης τους στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, αλλά και τη δημιουργία νέων πολιτικών.
Αύξηση στις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε περιορισμό των απαιτούμενων προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών για να λειτουργήσουν τα σχολεία και άρα σε περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.
Κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ. Εκτιμάται στο υπουργείο Οικονομικών ότι το πείραμα εκχώρησης των αρμοδιοτήτων τεχνικού ελέγχου των οχημάτων στον ιδιωτικό τομέα είναι επιτυχημένο και η μέθοδος του outsourcing, δηλαδή της εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα αρμοδιοτήτων παροχής υπηρεσιών που μέχρι σήμερα ανήκαν στο Δημόσιο, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Κλείσιμο φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεγάλο μέρος των εξοικονομήσεων θα πέσει στις πλάτες των ΟΤΑ. Εκτός από τα λουκέτα σε θυγατρικές, επιστρατεύονται και λύσεις που αφορούν την κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις 60 εκατ. ευρώ. Παρομοίως, 10 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιστημονικών συμβούλων για τους βουλευτές.
Παρεμβάσεις στην υγεία. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με χαμηλή πληρότητα, αλλά και ευρύτερες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Περιστολή του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, ενώ εκτιμάται ότι πολλές από τις παρεμβάσεις των τελευταίων νόμων που αφορούσαν μεταξύ των άλλων και τη μείωση των αποδοχών κατά 30% σε σχέση με το 2009, έχουν μείνει στα χαρτιά και πρέπει τώρα να τρέξουν.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις που αφορούν:περικοπές των εφάπαξ, καθιέρωση πλαφόν στις συντάξεις στο ύψος των 2.400 ευρώ, κατάργηση δέσμης κοινωνικών επιδομάτων με στόχο εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, περιορισμό λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, μείωση ενοικίων των μισθωμένων από το Δημόσιο ακινήτων και μετεγκατάσταση υπουργείων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται αύριο κιόλας ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τους 20 πρώτους δημόσιους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Δεν αποκλείεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει και τις πρώτες εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν ως τον Σεπτέμβριο.

Προβλήματα ωστόσο προκαλούν οι αντιδράσεις ορισμένων υπουργών στις αναγκαίες περικοπές.



Για παράδειγμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αντιδρά σε νέα περικοπή των μισθών δικαστικών, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξει μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος επικαλείται την μεγάλη «μάυρη τρύπα» στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης διαφωνεί με νέες περικοπές στους δήμους και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δεν θέλει να εγκαινιάσει την θητεία του με νέες περικοπές στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: