Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ελλάδα/Κόσμος Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αχαΐα-Εκκενώνονται οικισμοί


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή Αργυρά της Αχαΐας και φούντωσε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα τους ... οικισμούς Κάτω Καστρίτσι και Πλατάνι. Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο σημείο μάχονται 33 οχήματα με 65 πυροσβέστες και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι λόγω των ισχυρών ανέμων τα καναντέρ δεν μπορούσαν εξ αρχής να επιχειρήσουν με αποτέλεσμα τα ελικόπτερα να αναλάβουν την προσπάθεια για να "κρατήσουν" τη φωτιά μακριά από το ΠΛατάνι, κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό.
Επίσης, στην εκκένωση οικιών στο χωριό κάτω Καστρίτσι στην Αχαΐα καθώς και στο Πλατάνι προχωρούν οι αρχές. Στην περιοχή βρίσκονται λεωφορεία για να μεταφέρουν τους κατοίκους, ενώ ο δήμος Πατρέων έχει μεριμνήσει για την φιλοξενία τους.

Το πύρινο μέτωπο έχει ξεπεράσει το ένα χιλιόμετρο στη συγκεκριμένη περιοχή, κατακαίγοντας τα πάντα ανάμεσα σε Κ. Καστρίτσι, Πλατάνι και Δρέπανο.

Με επείγον έγγραφό του προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θ. Μπούφη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πέντε δημοτικές κοινότητες Σελλών, Αργυρών, Ανω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Πλατανίου και Δρεπάνου.

Λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ενώ για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης.

Στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής σπεύδει ο υπουργός Δημ.Τάξης Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συντονίζει την επιχείρηση της κατάσβεσης. Ο Περιφερειάρχης που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς από τις 5 το πρωί, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε για μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας έχουν διατεθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει βοήθεια από κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης.

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Αχαΐα, σε δασική έκταση στην περιοχή Τζάιλο. Μαίνεται κα η φωτιά στην περιοχή Σφηνάρι Κισσάμου Χανίων όπου επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα , 10 άτομα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: