Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Όταν η εφορία βγάζει…από την μύγα ξύγκι


Θα αναφέρω δύο – τρεις περιπτώσεις, αφενός για να δείξω την κατάντια του σημερινού Ελληνικού Κράτους και αφετέρου για να γελάσει λιγάκι το χειλάκι κάθε πικραμένου που του έχουν μειώσει τον μισθό ή τη σύνταξη. Και να καταλάβουμε όλοι πως βράζουμε στο ίδιο καζάνι!

Ξέρουμε όλοι πως η... πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων λαμβάνουν ατομικές επιδοτήσεις από την ΕΕ. Οι επιδοτήσεις αυτές είναι προσωπικές και αφορολόγητες. Ίσως γι αυτό τον λόγο, το Ελληνικό Δοβλέτι μέχρι σήμερα ΔΕΝ τις θεωρεί εισόδημα και δεν επιτρέπεται να καλύψει κανείς με αυτές, τη διαφορά που τυχόν θα προκύψει από τα σκληρά τεκμήρια διαβίωσης που έχουν επιβληθεί από πέρυσι. Άρα, παρόλο που είναι γνωστό στο Δοβλέτι πως μπορεί κάποιος αγρότης – κτηνοτρόφος και συντηρεί σπίτι, αυτοκίνητο και ότι άλλο προβλέπεται στα τεκμήρια (αφού είναι γνωστό το ποσόν της επιδότησης), ο Έφορος δεν δέχεται το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός και του επιβάλλει φόρο πάνω στο τεκμαρτό ποσόν. Μέχρις εδώ καλά και θα έλεγε κανείς, αφού το ποσόν αυτό είναι αφορολόγητο, υπάρχει κάποια δικαιολογία (υπάρχει αλήθεια;). Το …. κερασάκι στην τούρτα της Ελληνικής παράνοιας, είναι πως το ποσόν της επιδότησης ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ όταν έρχεται η ώρα της εισφοράς αλληλεγγύης (2%) και υπολογίζεται στο συνολικό ποσόν του εισοδήματος αυξάνοντας κατακόρυφα τον «κεφαλικό» αυτόν φόρο. Τα εσά εμά και τα εμά εμά λοιπόν για την Εφορία – καρχαρία όσον αφορά την επιδότηση των αγροτών. (Να πω εδώ, επειδή ίσως υπάρχουν παρανοήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, πως η επιδότηση αυτή είναι καθαρή εισροή από την ΕΕ και το Ελληνικό κράτος ΔΕΝ πληρώνει ούτε ευρώ για αυτήν).
Με τον νέο Νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης) έχουν εκλεγεί Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι θεσπίστηκε να παίρνουν μια εντελώς συμβολική αμοιβή (300, 350 ή 400 ευρώ το μήνα ανάλογα με την απόσταση της έδρας τους από την έδρα του Δήμου) ως έξοδα κίνησης. Όταν πήραν τα εκκαθαριστικά από τους Δήμους αυτοί οι άνθρωποι (που προφανώς καταναλώνουν μονάχα σε βενζίνη, περισσότερα από αυτά τα χρήματα μηνιαίως, για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους), είδαν έκπληκτοι πως το ποσόν αυτό θεωρείται «μισθός» και προστιθέμενο, φορολογείται κανονικά στην κλίμακα ανάλογα με τα υπόλοιπα εισοδήματά τους. Άρα, ανάλογα με την περίπτωση τα ποσά αυτά περικόπτονται τουλάχιστον κατά 20 και μέχρι 40%. Εκτός τούτου, το κερασάκι στην περίπτωση αυτή, ήταν πως τα εκκαθαριστικά περιελάμβαναν 12 μηνιαίες αποζημιώσεις για το 2011, ενώ η μία από αυτές (ο Δεκέμβριος 2011) έχει (σωστά) περικοπεί για όλους τους Αιρετούς υπέρ του Κράτους. Πλην όμως το μαντζίρικο Δοβλέτι μας, αποφάσισε πως θα φορολογήσει ακόμη και την περικομμένη αυτή αποζημίωση! Το αριθμητικό παράδειγμα λέει ότι κάποιος φορολογούμενος Πρόεδρος μπορεί να πληρώσει μέχρι 180 ευρώ παραπάνω φόρο για ποσόν που ποτέ δεν εισέπραξε και ούτε πρόκειται ποτέ να εισπράξει (400Χ45%)!
Έκπληκτοι οι αγρότες που διατηρούν βιβλία και αποδίδουν ΦΠΑ θα διαπιστώσουν φέτος ότι τους έχει επιβληθεί το «χαράτσι» τους «τέλους επιτηδεύματος», ήτοι 400 ευρώ ανά κεφάλι! Αντί να θεσπισθούν κίνητρα ώστε όλοι οι αγρότες – κτηνοτρόφοι να μπουν στο κανονικό καθεστώς και να κόβουν τιμολόγια πώλησης και με αυτόν τον τρόπο να έχουμε καλύτερο έλεγχο των τιμών από το χωράφι στο ράφι, θεσπίζονται αντικίνητρα! Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι ……

Είναι φανερό πως το Ελληνικό Κράτος έχει φτάσει στον πάτο του βαρελιού και ξύνει τη μούργα. Φοβάμαι πως εξ’ αυτού του ξυσίματος θα αναδυθεί τέτοια θολούρα που σε λίγο δεν θα βλέπει ο υπουργός τον υφυπουργό του. Μακάρι να βγω ψεύτης.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: