Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Οι συνταγματολόγοι-«παλιές καραβάνες» και οι κακοτοπιές

Οι συνταγματολόγοι-«παλιές καραβάνες» και οι κακοτοπιές
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος και ο Χ. Αθανασίου επιμένουν στη δική τους ερμηνεία για το άρθρο 86 του Συντάγματος, παρότι θεωρία και επιστήμη εύλογα κρίνουν σοβαρό αδίκημα την παθητική δωροδοκία.

Αριστόβουλος Μάνεσης για Βαγγέλη Βενιζέλο: «Το γεγονός ότι υπήρξε μαθητής μου με έκανε να ελπίζω ότι θα μπορούσα να...


αναμείνω εκ μέρους του περισσότερο μέτρο στην προπέτεια και ολιγότερη μετριότητα στα νομικά του» (Νομικό Βήμα 1992, τόμος 40).

Την αποστροφή αυτή του γραπτού λόγου του αείμνηστου Αριστόβουλου Μάνεση μας θύμισε ο τρόπος που τοποθετήθηκε χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Το βαρύ πυροβολικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και βασικός θεμελιωτής του νόμου περί ευθύνης υπουργών ξεκίνησε λέγοντας: 


«Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, την “Αυγή” και όλο το γνωστό σύστημα. Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας, τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο; Ας μην ανησυχούν λοιπόν. Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί, δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση!»


Υιοθετώντας τις αγοραίες απειλές του Αδ. Γεωργιάδη, πέρασε, στη συνέχεια, στην ουσία, δηλαδή στην ερμηνεία του άρ. 86 του Συντάγματος: «Στο δε ζήτημα της σκευωρίας Novartis, επιχείρησαν, μέσω της αναθεώρησης, να νομιμοποιήσουν αναδρομικά την παραβίαση του Συντάγματος και τις παράνομες ενέργειες που έκαναν -σε αντίθεση προς την πάγια νομολογία-, προκειμένου να προωθήσουν το άθλιο σχέδιό τους.


Το Σύνταγμα όμως ανθίσταται και εκδικείται. Η αντιπολίτευση υπερψήφισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86, καταψήφισε όμως τη θρασεία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί διάταξη που ουσιαστικά να λέει ότι “οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis καθίστανται αναδρομικά σύμφωνες με το Σύνταγμα”!»


Η μία εκδοχή


Ο Β. Βενιζέλος με την παραπάνω δήλωση υιοθετεί τη μία από τις δύο διαφορετικές εκδοχές ερμηνείας του άρ. 86 και συγκεκριμένα εκείνη που υποστηρίζει ότι, αν η δωροδοκία έγινε κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, πολύ απλά παραγράφεται.


Με απλά δηλαδή λόγια, τα όποια αδικήματα παθητικής δωροδοκίας διαπιστωθεί ότι διαπράχθηκαν, έχουν ήδη παραγραφεί. Οσο για τη δήθεν «θρασεία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» και τη διαπίστωση ότι το «Σύνταγμα ανθίσταται», είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.), όπως και ο ίδιος αρνήθηκαν την ανάγκη να υπάρξει ερμηνευτική διάταξη, διότι πολύ απλά πάντοτε οι ερμηνευτικές διατάξεις ισχύουν από τότε που ισχύει και το ίδιο το άρθρο.


Για όσους δε δεν κατάλαβαν τη σημασία της δήλωσης Βενιζέλου, ήρθε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, και τα έκανε ακόμα πιο λιανά, αντιγράφοντας από τον Β. Βενιζέλο ακόμα και τα περί θλίψης: «Εκτός από τη θλίψη, φαίνεται πως και το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη». Με τον ίδιο τρόπο, αλλά ωστόσο πολιτικά και χωρίς τις γελοιότητες περί εσχάτης προδοσίας -σεβόμενος την ιδιότητά του ως πρώην δικαστικού-, ο Χ. Αθανασίου στη διευκρινιστική του δήλωση, αφού αναφέρθηκε στη δημοσκοπική καταβαράθρωση της κυβέρνησης, είπε:


«Πιο συγκεκριμένα, ρωτήθηκα από δημοσιογράφους της εκπομπής “Απευθείας” στην ΕΡΤ, ευρισκόμενος σήμερα το πρωί έξω από το Κοινοβούλιο, αν θεωρώ, με την ιδιότητά μου ως νομικός και πρώην δικαστικός, ότι η παθητική δωροδοκία συνιστά αδίκημα που συνδέεται με πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντα του υπουργού ή τελείται επ’ ευκαιρία αυτών. Απάντησα ότι κατά την επιστημονική άποψή μου αλλά και την πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων και του Ειδικού Δικαστηρίου περί Ευθύνης Υπουργών (υποθέσεις: Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, Παπακωνσταντίνου κ.ά.), η δωροδοκία είναι πράξη που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού».


Δεν αναφέρεται ωστόσο ο κ. Αθανασίου στην υπαρκτή διχογνωμία στο ζήτημα ερμηνείας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τόσο στη θεωρία όσο και κυρίως στην επιστήμη, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών ομοφωνεί στο ότι δεν είναι δυνατόν η δωροδοκία να αποτελεί υπουργικό αδίκημα και θα πρέπει να δικάζεται από τον φυσικό δικαστή όπως το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.


Να και ο Γκέμπελς!


Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασίου διαμαρτυρόμενος -σε έναν βαθμό δικαιολογημένα- για την απομόνωση μιας φράσης του, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα της άποψής του οδηγεί ακριβώς στην παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας είπε: «Στη μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου, απομόνωσαν τη φράση “η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού”, ώστε να ερμηνεύσουν τη δήλωσή μου, πως τάχα θεωρώ ότι οι υπουργοί μπορούν να παίρνουν μίζες και να παραμένουν ατιμώρητοι. Αν είναι δυνατόν οι “φωστήρες” της κυβέρνησης να θεωρούν ότι οι Ελληνες είναι τόσο αφελείς ώστε να καταναλώσουν άκριτα αυτήν την άθλια μηχανορραφία, που θα προκαλούσε μέχρι και στον Γκέμπελς (!) θυμηδία για την προχειρότητά της».


Και στο ζήτημα... Γκέμπελς υιοθέτησε ο κ. Αθανασίου τον λόγο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όταν, λίγες ημέρες πριν, έκανε λόγο για γκεμπελισμό κυβέρνησης και εισαγγελέων, χωρίς να εξηγήσει όμως για ποιον λόγο το κόμμα του αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ερμηνευτική διάταξη του άρ. 86, έτσι ώστε να μην αμνηστευτούν για τους πρώην υπουργούς πιθανά αδικήματα που θα προκύψουν από όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που διερευνά σήμερα η Δικαιοσύνη.


«Μετά τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για τον σχεδιασμό Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis», δήλωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη φράση, αλλά και στην τοποθέτηση του κ. Αθανασίου που μοιραία καταλήγει στο ότι «τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην υπουργών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες.


»Θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία, για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η μόνη έγνοια τους είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι οι μίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών»...



Άντα Ψαρρά


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: