«Mε τους πολλούς ή με τις ελίτ;» και «με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη»; Πάνω σ’ αυτά τα διλήμματα και πάνω στο παγιωμένο πλέον...
δίπολο προόδου - συντήρησης ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα η τελική και σκληρή αναμέτρηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαίου.
Σ’ αυτήν την μετωπική σύγκρουση των 26 ημερών η κυβέρνηση μπαίνει προτάσσοντας ως βασικά όπλα την οικονομία και το συντριπτικό - όπως χατακρηρίζεται με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων - πλεονέκτημα που διατηρεί σε όρους πολιτικού κεφαλαίου ο Αλέξης Τσίπρας έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει πάνω του το κύριο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας με συνεχείς προσωπικές παρεμβάσεις και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες ξεκινούν ήδη αυτή την εβδομάδα από την Κρήτη.
Παράλληλα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός για το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων που θα εστιάσει κυρίως στην μεταμνημονιακή ανακούφιση της μεσαίας τάξης και θα έχει άμεσο αντίκρυσμα στα εισοδήματα των πολιτών. Η αρχή θα γίνει με την κατάθεση των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία και θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια των εκτεταμένων φοροελαφρύνσεων. Πρόκειται για νομοσχέδια που θα ψηφιστούν πριν από τις ευρωεκλογές και θεωρείται δεδομένο πως θα περιλαμβάνουν μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, μείωση του χαμηλού συντελεστή στην φορολογία εισοδήματος και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στο πλαίσιο των εξαγγελιών του περασμένου Σεπτέμβρη στην ΔΕΘ. Στο τραπέζι βρίσκονται και αλλά φιλολαϊκά μέτρα - όπως η 13η σύνταξη -, το τελικό πακέτο όμως θα κλειδώσει μετά την διαβούλευση με τους θεσμούς οι εκπρόσωποι των οποίων αναμένονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου.
Κυβερνητικές πηγές πάντως τονίζουν ότι το πακέτο θα είναι εμπροσθοβαρές - δηλαδή, θα διανέμει τώρα και όχι στο τέλος του χρόνου το κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα - και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει θα είναι άμεσης εφαρμογής και μόνιμου χαρακτήρα. Στόχος του Μαξίμου μέσα από τα συγκεκριμένα μέτρα είναι να αναδειχθούν και οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που πρεσβεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και η πρώτη σκληρή αντιπαράθεση επ’ αυτών των διαχωριστικών γραμμών θα έρθει στην Βουλή αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά. Τότε έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα κατατεθεί η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και, εάν δεν υπάρξει αναδίπλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Απέναντι σ’ αυτήν την τακτική η ΝΔ σχεδιάζει την αντεπίθεσή της σε δυο άξονες: Ο πρώτος είναι η αποδόμηση του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης - είτε δια της υπόθεσης Πολάκη είτε δια της αξιοποίησης των αρχειοθετήσεων που έγιναν και που έπονται στο σκάνδαλο Novartis - και ο δεύτερος η αμφισβήτηση της οικονομικής ατζέντας Τσίπρα με το επιχείρημα της υπερφορολόγησης και της «συντριβής» της μεσαίας τάξης.
Ενδεικτικά εδώ είναι τα διλήμματα που αντέτεινε ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τακης Θεοδωρικάκος με το άρθρο του στα «ΝΕΑ» το Σαββατοκύριακο: «Αλήθεια ή ψέματα; Ενότητα ή διχασμός; Ανάπτυξη και νέες δουλειές ή φτωχοποίηση; Ασφάλεια ή χάος; Πατριωτική ευθύνη ή συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις; Ανάμεσα σε αυτά καλείται να επιλέξει ο πολίτη», έγραψε ο στενός συνεργατης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ έδειξε και την τακτική με την οποία η ΝΔ θα επιχειρήσει να καταρρίψει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κοινωνικού κράτους και Νεοφιλελευθερισμού επισημαίνοντας: «Η νέα διαχωριστική γραμμή που πλάσαραν είναι "η Ελλάδα των πολλών απέναντι στην Ελλάδα των ελίτ". Με τη στάση τους όμως ανέδειξαν την αληθινή γραμμή του σήμερα: Με την Ελλάδα των πολλών ή με τον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων;».
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου