Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Γενικό μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες – Πόλεμος με την κυβέρνηση

Λουκέτο στα Μέσα Μεταφοράς βάζουν οι εργαζόμενοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη στο Μετρό. Μόλις ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης πως ο πρωθυπουργός συμφώνησε στην επιστράτευση των εργαζομένων του Μετρό ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα οι... εργαζόμενοι είπαν «Θα νεκρώσουν οι συγκοινωνίες σε όλο το λεκανοπέδιο» και αμέσως το απεργιακό δελτίο γέμισε:

24ωρη επαναλαμβανόμενες απεργίες στον Προαστιακό
Ακινητοποιούνται λεωφορεία, Τραμ και Ηλεκτρικός μέχρι την λήξη της βάρδιας
Οι οδηγοί των τρόλεϊ πήραν εντολή να σταματήσουν τα δρομολόγια και να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια.

Ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό σιδηρόδρομο Νίκος Δρίτσας από το αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια δήλωσε «Η κυβέρνηση αντί να δείξει έξοδο στο αδιέξοδο, διέταξε επίταξη. Από αύριο οι εργαζόμενοι στον προσταστιακό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα. Δεν πάει άλλο».

Στα Σεπόλια οχυρωμένοι οι εργαζόμενοι – απεργοί του Μετρό περιμένουν τα ΜΑΤ

Έτοιμοι για πόλεμο δηλώνουν οι εργαζόμενοι – απεργοί του Μετρό. Παραμένουν συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων και αρνούνται να αποχωρήσουν. Και όπως είπα ν περιμένουν τα ΜΑΤ.

Στο άκουσμα του μέτρου της επίταξης οι απεργοί δήλωσαν με οργή «η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν τα ΜΑΤ. Νεκρούς θα μας πάρουν από δω μέσα».

Στο πλευρό των απεργών και η ΓΣΕΕ

Συνεδριάζει η ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή και των νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας για να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κλιμακώσουν τα συνδικάτα τις αντιδράσεις τους.

Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι δύο:

Η κήρυξη απεργίας στις συγκοινωνίες παρά την επίταξη, με ευθύνη και απόφαση της ίδιας της ΓΣΕΕ, εφόσον η νομοθεσία αφήνει το περιθώριο για κάτι τέτοιο
Η κήρυξη γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ.

Την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία κάνει λόγο για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και προσθέτει: «O αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, στην απεργία, όπως και το δικαίωμά μας στην εργασία».

Η δήλωση Χατζηδάκη έξω από το Μαξίμου που πυροδότησε τον πόλεμο

Σε επίταξη προχωρά η κυβέρνηση μετά από οκτώ ημέρες συνεχιζόμενης απεργίας στο Μετρό. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε, εξερχόμενος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορούν να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων».

«Πρότεινα στον πρωθυπουργό το μέτρο της επίταξης. Ο πρωθυπουργός το δέχτηκε. Προχωρούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για τυφλή σύγκρουση και αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους των εργαζομένων και απεργών του Μετρό και απέρριψε το αίτημα τους για διάλογο λέγοντας «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί ούτε με την προσχηματική προσπάθεια μίας καλής θέλησης».

Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε με έμφαση ότι με την απεργία στο Μετρό «ταλαιπωρείται η Αθήνα και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ζωή της πόλης».

Πρόσθεσε πως στο διάλογο είχε γίνει σαφές πως δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο «οι εργαζόμενοι στο Μετρό ακολούθησαν την τυφλή σύγκρουση, υιοθέτησαν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και δεν άκουσαν την δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η δικαιοσύνη θα προχωρήσει την έρευνα της για πρακτικές και περιφρόνηση των αποφάσεων δικαστηρίων, αλλά και για τις περιπτώσεις που απεργοί αμείβονταν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: