Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Βράβευση από... άλλον πλανήτη

Βράβευση από... άλλον πλανήτη

Διαλεκτή Αγγελή

Το «χρυσό κορίτσι της NASA» δεν εργάζεται για τον κρατικό αμερικανικό οργανισμό, απλώς παρακολούθησε ένα μικρής διάρκειας εντατικό πρόγραμμα, στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πολλές εκατοντάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο...

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, γνωστοποίησε ότι απένειμε το βραβείο Προσφοράς στην Επιστήμη και τον Ανθρωπο στην Ελένη Αντωνιάδου, στο πλαίσιο των 1ων Επιχειρηματικών Βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος». Καλά διαβάσατε.
Η υπουργός Παιδείας απένειμε ένα αμιγώς επιχειρηματικό βραβείο σε ένα πρόσωπο που η γνησιότητα του βιογραφικού του ελέγχεται.
Το ότι μια υπουργός Παιδείας συμμετέχει σε διοργάνωση που υλοποιείται από δύο ιδιωτικές εταιρείες, την GK MEDIA PUBLISHING και την PALLADIAN CONFERENCES, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει.
Οσο για τη βράβευση της Ελ. Αντωνιάδου, που φαίνεται ότι έχει απασχολήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα όμως για τους λάθος λόγους, καθιστά την υπουργό της «αριστείας» ανακόλουθη.
Η ενέργεια αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από επιστήμονες, όπως ο Κώστας Μπουγιούκος, επίκουρος καθηγητής Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Paris Diderot, ο οποίος σε σχετική ανάρτηση γράφει:
«Η υπουργός Παιδείας με την πράξη βράβευσης δείχνει μια βαθιά και προκλητική άγνοια και απαξίωση για την έρευνα και την επιστήμη στη χώρα».
Η διθυραμβική ανάρτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως
Η Ελένη Αντωνιάδου έχει προβληθεί στο παρελθόν από τα ελληνικά μέσα ως το «χρυσό κορίτσι της NASA», όμως η πραγματικότητα είναι κατάτι διαφορετική.
Η Ελένη Αντωνιάδου δεν εργάζεται για τον κρατικό αμερικανικό οργανισμό, απλώς παρακολούθησε ένα μικρής διάρκειας εντατικό πρόγραμμα, στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πολλές εκατοντάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο.
Η κ. Αντωνιάδου ουδέποτε «επιλέχθηκε από τη NASA», αλλά ταξίδεψε ώς τις ΗΠΑ με υποτροφία που πήρε από το γνωστό ίδρυμα Φουλμπράιτ. Το μόνο στίγμα που έχει αφήσει στη NASA είναι ένα βιογραφικό-συνοδευτική επιστολή για το καλοκαιρινό πρόγραμμα που παρακολούθησε.
Σε αυτό το κείμενο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ήταν μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), που έφτιαξε την τεχνητή τραχεία που το 2011 μεταμοσχεύθηκε σε καρκινοπαθή ασθενή, ο οποίος όμως τον Ιανουάριο του 2013 πέθανε καθώς το μόσχευμα απέτυχε.
Τον Μάρτιο του 2014, η Ελένη Αντωνιάδου εμφανίζεται στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου αναφερόμενη στην περίπτωση του ασθενούς δήλωσε ανερυθρίαστα:
«Ηταν πολύ σημαντική εμπειρία για μένα [...] Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε δύο βδομάδες ζωής μόνο. Δεν υπήρχε άλλη θεραπεία να κάνει και γι’ αυτό δόθηκε ως εξαίρεση η δυνατότητα να εφαρμοστεί η δική μας πειραματική μελέτη. Επομένως, ήταν και λίγο τυχερός. Είχε τη γενναιότητα να πει “ναι” και πιστεύω ότι δεν το έχει μετανιώσει πια»!

Διεθνές σκάνδαλο

Βραβείο Προσφοράς στην Επιστήμη και τον Ανθρωπο παρέλαβε η κ. Ελένη Αντωνιάδου, στο πλαίσιο των 1ων Επιχειρηματικών Βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος»
Αναλυτικά ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο φέρνουν λίγο αργότερα στο φως το σκάνδαλο Μακιαρίνι, του χειρουργού ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις για αντιδεοντολογική πρακτική του ιατρικού επαγγέλματος έχασε την έδρα του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα της Σουηδίας και διαπομπεύτηκε στους ακαδημαϊκούς και ιατρικούς κύκλους.
Πέρα από οργή, η δήλωση της Ελ. Αντωνιάδου προκαλεί θυμηδία, αφού είναι τουλάχιστον αστείο να καυχιέται για ένα επίτευγμα το οποίο εμπλέκεται άμεσα με ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Ομως στην Ελλάδα, του lifestyle και της προβεβλημένης άνευ ουσιαστικού περιεχομένου «αριστείας», το success story της «νεαρής Ελληνίδας ερευνήτριας που διαπρέπει στο εξωτερικό» κατεβαίνει αμάσητο.
Η Ελένη Αντωνιάδου διαθέτει προφίλ στην πλατφόρμα academia.edu, το οποίο όμως είναι κενό περιεχομένου, ενώ στη γαλλική Βικιπαίδεια διαβάζουμε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται η ίδια δεν φαίνεται να εκπονεί διδακτορική διατριβή. Το ίδιο αναφέρει και η ελληνική Βικιπαίδεια, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το σχετικό λήμμα έχει τεθεί υπό συζήτηση ως «αμφιλεγόμενο, ατεκμηρίωτο ή με ανεπαρκή τεκμηρίωση υλικό».
Σε μια ψύχραιμη ανάρτηση ο Παντελής Μπάγκος, κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας) και καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, απόφοιτος του οποίου είναι η Ελένη Αντωνιάδου, σχολιάζει:
«Σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών έχει κάνει τρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Οντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να τη χαρακτηρίσει κανείς “ειδικό στην αναγεννητική ιατρική”, δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες, ούτε καν στους κορυφαίους Ελληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρείες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις».
Οι διθύραμβοι που γράφτηκαν για το πρόσωπο της Ελένης Αντωνιάδου έχουν αρχίσει να υποχωρούν υπό το βάρος των αποκαλύψεων, τις οποίες η ίδια αρκέστηκε να σχολιάσει ως εξής:
«Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στον χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω».

Παρελθέτω...

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, οι διοργανωτές του διαγωνισμού εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επεχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για διάκριση «με βάση το βιογραφικό της ως μιας νέας Ελληνίδας ερευνήτριας» ενώ δικαιολόγησαν την υπουργό Παιδείας λέγοντας: «Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο». 
Ζητήσαμε ένα σχόλιο από την κ. Κεραμέως, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: