Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η λειτουργία δημόσιων TV δεν βολεύει το οικονομικό σύστημα

 

Η κρατική TV της Δ.Τ. δείχνει το τηλεοπτικό μέλλον!

 Eξι μήνες συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ Α.Ε. Έξι μήνες και ακόμη δεν έγινε ξεκάθαρο, ούτε καν στους βουλευτές και τους υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά γιατί οι σύμβουλοί του έβαλαν μέσα σε μια νύχτα λουκέτο στην κρατική φωνή προπαγάνδας του συστήματος.
Όπως όμως αποδεικνύεται από τις... διεθνείς εξελίξεις σε Ισπανία και Ρωσία, το λουκέτο στην ΕΡΤ ως φορέας εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος στην ενημέρωση των πολιτών (κι ανεξάρτητα του σφιχτού ομφάλιου λώρου με τον οποίο ήταν δεμένη η Αγία Παρασκευή με τον εκάστοτε ένοικο στο Μέγαρο Μαξίμου) είναι σχεδόν μια φυσιολογική εξέλιξη στην υπάρχουσα φάση ολοκληρωτισμού του οικονομικού συστήματος.
Στις χώρες της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λειτουργία ενός δημόσιου τηλεοπτικού φορέα, όσο ελεγχόμενος κι αν αυτός είναι, δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς και στόχους των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Το λουκέτο στην ΕΡΤ, χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα, δεν ήταν μια απλά τυχαία πράξη πανικού της κυβέρνησης μπροστά στην απαίτηση απολύσεων από την τρόικα. Ήταν πολιτική επιλογή σε μια αναγκαία στιγμή οικονομικής μετάβασης. Η ενημέρωση πρέπει να ελέγχεται πλήρως, χωρίς καμία παρέκκλιση.
Τα ιδιωτικά ΜΜΕ έχουν υποταχθεί, αυτό ήταν κάτι εύκολο να συμβεί. Ως ιδιωτικές επιχειρήσεις επέλεξαν συνειδητά να εκπέμπουν ψέματα, χωρίς τον μανδύα της προπαγανδιστικής διαχείρισης της πραγματικότητας. Όσα δεν το έπραξαν για διάφορους και διαφορετικούς λόγους, έχουν ήδη βάλει λουκέτο. Όσα ξεφεύγουν από την επιβαλλόμενη πληροφόρηση της κατασκευασμένης πραγματικότητας με ψέματα, απειλούνται ευθέως στη λειτουργία τους.
Ο βάρβαρος τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε το λουκέτο και η πολιτική μέθοδος που ακολουθήθηκε, βεβαίως και προκάλεσαν αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όχι, όμως, από τις κυβερνήσεις στις χώρες της Ε.Ε αλλά από τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ηγεσίες τους. Κι αυτές, όμως, υποτάχθηκαν πολύ γρήγορα, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά με την πολύτιμη βοήθεια των κεντροαριστερών και πασόκων στελεχών, έδωσε τη λύση του μορφώματος της Δ.Τ.
Είναι προφανώς χάσιμο χρόνου και λέξεων να απαριθμήσει κανείς τις δεκάδες των ψεμάτων που εκστόμισε ο αρμόδιος υπουργός της Δ.Τ., στέλεχος του ΔΟΛ και υπηρεσιακός πολιτικός παράγοντας της κυβέρνησης Παπαδήμου, Παντελής Καψής όλους αυτούς τους μήνες.
Το γεγονός της δημόσιας παραδοχής του την περασμένη εβδομάδα πως τελικά η Δ.Τ. θα καλύψει τηλεοπτικά την Ελληνική Προεδρία και όχι η ΝΕΡΙΤ, όπως διαβεβαίωνε όλους τους προηγούμενους μήνες με κάθε σοβαρότητα στις δεκάδες των συνεντεύξεων του στα ελληνικά ΜΜΕ, είναι η τελευταία πράξη στο έγκλημα του λουκέτου της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση Σαμαρά προσφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους αυτό που απαιτούσαν. Ένα τηλεοπτικό κανάλι που θα καλύψει την Ελληνική Προεδρία. 
Οι υποχρεώσεις ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για την τήρηση των αρχών πολιτικού πλουραλισμού, ισότιμης προβολής απόψεων, ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, πηγαίνουν περίπατο όταν παίζεται κορώνα-γράμματα η επιτυχής έκβαση του προγράμματος στραγγαλισμού της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας ολόκληρης.
 
Της Ματίνας Παπαχριστούδη στο "Δρόμο της Αριστεράς"

Δεν υπάρχουν σχόλια: