Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Το εταιρικό αδιέξοδο των Δ.Μπενέκου, Αλ. Σκαναβή και η ομηρία των εργαζομένων



enalaktikosTypos
Δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν για διαζύγιο κοινή συναινέσει οι δυο εκδότες του συγκροτήματος των εφημερίδων “Επενδυτής” και “Ελεύθερος Τύπος”, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε μια πρωτοφανή ομηρία.
Ο ...
επιχειρηματικός πόλεμος που σοβεί πίσω από το δράμα του συγκροτήματος αποκαλύπτεται σήμερα με συγκλονιστικά στοιχεία της επιστολής που έστειλε ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος προς τους δημοσιογράφους του “Ελεύθερου Τύπου”. (Ολόκληρη η επιστολή δημοσιεύθηκε στο greektv-com). Με αφορμή σχόλια που ακούστηκαν στη συνέλευση των εργαζομένων του “Ελεύθερου Τύπου” πως ο “Επενδυτής” ήταν ένα επιχειρηματικό φάουλ των δυο εκδοτών, ο διευθυντής του “Επενδυτή” αποκαλύπτει τα στοιχεία της ιδιοκτήτριας εραιρείας (δημοσιευμένα στο ισολογισμό της), που δείχνουν πως οι Αλ.Σκαναβής και Δ.Μπενέκος έφτιαξαν ένα περίεργο σύμπλεγμα ιδιοκτησίας για μεταφέροντας χρέη από τη μια εταιρεία στην άλλη.
Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να διαχωρισθεί ποιες είναι οι ζημιές του “Επενδυτή” και ποιές του “Ελεύθερου Τύπου”. Για παράδειγμα στον ισολογισμό καταγράφονται μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ είναι χρέη προς προμηθευτές και επιταγές. Δεν αποσαφηνίζεται ωστόσο για ποια ακριβώς εφημερίδα. Επίσης εμφανίζονται ζημιές και χρέη της εταιρείας πριν από την απόκτηση του “Επενδυτή” από το συγκρότημα του “Ελεύθερου Τύπου”.
Το πιο σοβαρό που επισημαίνεται είναι πως ο Αλέξης Σκαναβής δήλωσε πως θα ζητήσει με προσφυγή τον διορισμό διαχειριστή. “Κάναμε καλά που αντιδράσαμε με απεργία ή έπρεπε να κάνουμε υπομονή; ρωτά ο Γ. Κιμπουρόπουλος. Για να απαντήσει: “Το κρίσιμο δεν είναι αυτό, μια και οι συνιδιοκτήτες της εταιρείας, στον «ανοικτό πόλεμο» που διεξάγεται μεταξύ τους, μας κατέστησαν σαφές, καθένας για τους λόγους του, ότι κανείς δεν έχει πρόθεση να εγγυηθεί την επανέκδοση της εφημερίδας. Όταν την περασμένη Δευτέρα προσήλθαμε με συμβιβαστική πρόταση να ξαναβγεί το φύλλο υπό τον όρο να μας εγγυηθούν πληρωμή μέρους των δεδουλευμένων από τα όποια έσοδα κυκλοφορίας και διαφήμισης, ο μεν Δ. Μπενέκος παρέπεμψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας για τις δαπάνες επανέκδοσης, ο δε διευθύνων σύμβουλος Αλ. Σκαναβής μας παρέπεμψε στον Δ. Μπενέκο, προαναγγέλλοντας μάλιστα την παραίτησή του και τη δρομολόγηση προσφυγής στο πρωτοδικείο για διορισμό διαχειριστή.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η δυσμενής εξέλιξη για την εφημερίδα δεν είναι αποτέλεσμα της δικής μας «αδιαλλαξίας», όπως διακινείται από πλευράς εργοδοσίας, αλλά η παρενέργεια μιας διελκυστίνδας αλληλοεκβιασμών μεταξύ των συνιδιοκτητών, στην οποία εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να διαλέξουμε πλευρά, διότι και οι δύο πλευρές λειτούργησαν και λειτουργούν εις βάρος μας- φοβούμαι και εις βάρος σας. Διαδικασία εκλογής εργοδότη δεν προβλέπεται. Είμαστε με τον εργοδότη που πληρώνει και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι σε μας και στην επιχείρησή του. Και στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει κανείς που να πληροί τις «προδιαγραφές».

typologies
enalaktikosTypos

Δεν υπάρχουν σχόλια: