Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Mega υποστήριξη κυβέρνησης, mega κούρεμα χρεών;

Πώς θα απεγκλωβιστεί το Mega από τα χρέη;
Της Αγγέλας Νταρζάνου στην "Αυγή της Κυριακής" 

Κεντρικές αποφάσεις, στρατηγικού σχεδιασμού, για την επιβίωσή του στο μέλλον καλείται να λάβει το Mega, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της ύφεσης της οικονομίας, που προκάλεσε μείωση της διαφημιστικής δαπάνης περί το 60% τα τελευταία πέντε χρόνια. Το...
"κανάλι των εκδοτών" καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κανάλι, με πλούσιο πρόγραμμα, πράγμα που προϋποθέτει νέες «ενέσεις» μετρητών από τους μετόχους, ή εάν θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, με περαιτέρω περικοπές λειτουργιών, προγράμματος και προσωπικού, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ύφεση.
Σενάρια για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, «κούρεμα» δανείων ΜΜΕ, συγχωνεύσεις καναλιών
Η όποια απόφαση, ανεξάρτητα από τη διάθεση των μετόχων Β. Βαρδινογιάννη, Γ. Μπόμπολα και Στ. Ψυχάρη, να ενισχύσουν ή όχι το κανάλι με τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν μπορεί να ληφθεί ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τις προθέσεις της για τα ΜΜΕ.  Συνδέεται δηλαδή με τα σενάρια περί «κουρέματος» των τραπεζικών δανείων για όλα τα ΜΜΕ, υπό προϋποθέσεις, τα οποία επανέρχοναι, δεδομένου ότι το σύνολο των δανείων των ΜΜΕ υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις του Mega αγγίζουν τα 190 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι ζημιές του στο εννεάμηνο του 2013 αγγίζουν τα 17 εκατ. ευρώ (από 13 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Ο κύκλος εργασιών συνεχίζει να μειώνεται και έπεσε στα 56 εκατ. ευρώ το τρέχον εννεάμηνο έναντι 63 εκατ. ευρώ την το 2012. Όμως ακόμα και για την υλοποίηση άλλων σεναρίων, περί αναζήτησης "στρατηγικού επενδυτή" που θα ενισχύσει με δικά του κεφάλαια το "Μεγάλο Κανάλι", η κυβέρνηση αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο. Την ίδια ώρα, με δεδομένη την οικονομική ασφυξία, δεν μπορεί να αποκλειστεί και παλαιότερο σενάριο περί "συγχώνευσης" καναλιών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Ήδη οι βασικοί μέτοχοι, με δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε διάστημα δύο χρόνων ενίσχυσαν την εταιρεία "Τηλέτυπος", στην οποία ανήκει το Mega, με 25 εκατ. ευρώ. Αν και η τελευταία αύξηση ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, ήδη σήμερα διαπιστώνονται νέα ταμιακά ανοίγματα, καθώς τα έσοδα δεν επαρκούν ώστε να καταβάλλονται οι υποχρεώσεις, όπως λειτουργικές και πάγιες δαπάνες, αποπληρωμή δανείων κ.λπ.

Η οικονομική κατάσταση του Mega αποτυπώνεται στην επίσημη ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο: «Η εταιρεία εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες των συνεχιζόμενων αρνητικών οικονομικών συγκυριών. Οι συνέπειες αυτές είναι εμφανείς στη μείωση του κύκλου εργασιών και στην πιστοδοτική περίοδο προς πελάτες με επαχθείς επιπτώσεις επί της ταμιακής ρευστότητας». Οι σχεδιασμοί για νέες περικοπές (απολύσεις, μειώσεις αποδοχών κ.λπ.) αποτυπώνεται αμέσως μετά: «Η διοίκηση επιμένει στη μείωση κόστους λειτουργίας και κόστους παραγωγής ιδίου προγράμματος και επαυξάνει τις προσπάθειες».

Η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της "Τηλέτυπος" Ηλία Τσίγκα -η οποία μένει να φανεί εάν θα γίνει αποδεκτή- δείχνει ακριβώς την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται το Mega και την αναζήτηση στρατηγικής εξόδου από το οικονομικό αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: