Σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020 φαίνεται πως καταλήγει το Eurogroup λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις, αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στο Eurogroup για το ποια θα είναι η ...
δέσμη μέτρων που θα περιληφθεί σε αυτές τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Η όποια απόφαση θα τελεί πλέον υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ απείλησε ευθέως την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει κανείς αν δεν βρεθεί απόψε λύση για την Ελλάδα. Ο συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη επετεύχθη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την Ελλάδα ενώ διεθνή πρακτορεία επικαλούνται δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αποκλείει ένα νέο haircut του ελληνικού χρέους.
Νωρίτερα, η ακλώνητη θέση του ΔΝΤ περί την αναγκαιότητα επιπλέον «κουρέματος» του ελληνικού χρέους είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου τέθηκε επί τάπητος η προοπτική άμεσης απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου που λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, και τον οποίο επικαλείται το Reuters, το ΔΝΤ καλεί -με επιτακτικό τρόπο- τους υπουργούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ σε άμεσο ορίζοντα (up front), δεσμευόμενοι για περαιτέρω μείωση στο μέλλον.
Η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων αποτελούν τις μόνες οδούς για τη μείωση του χρέους κατά 20 % (περίπου 40 δισ. ευρώ), όπως παρατηρεί ο εν λόγω αξιωματούχος.
Παράλληλα η γερμανική πλευρά, επικουρούμενη από τα κράτη-δορυφόρους της, αντιτίθεται στην προοπτική νέου «κουρέματος» και για λόγους εσωτερικού πολιτικού κόστους, ευνοώντας μία από μηδενική βάση πολιτική διευθέτηση του θέματος σε επίπεδο ευρωζώνης που θα αφήνει περιθώρια βραχυπρόθεσμης ευελιξίας (το 2013 είναι δυνατή η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας).
Στο ενδιάμεσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται, όπως αναφέρει το Bloomberg, να εξετάζει τρόπους για να συμβάλει στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέσω της χρησιμοποίησης του ελληνικού χρέους στα επενδυτικά της χαρτοφυλάκια, εξέλιξη που πάντως δεν σχολιάζεται σε επίσημο επίπεδο.
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου