Η Αθήνα αναμένει πλέον οριστικές αποφάσεις για τη δόση, στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την Τρίτη, ενώ κρίσιμη θεωρεί για το μέλλον της Eυρωζώνης και τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης.
Στο... οικονομικό επιτελείο αναμένουν την εκταμίευση της δόσης το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και, ως εκ τούτου, αμέσως μετά θα ανοίξει και ο δρόμος για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι - αν τυχόν συνεχιστούν δημόσιες τοποθετήσεις και διαφοροποιήσεις - όπως αυτή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα επισπεύσει τις αποφάσεις του.
Καταλύτης στις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις ο Αντώνης Ρουπακιώτης
Η στάση του υπουργού Δικαιοσύνης φούντωσε τα σενάρια του ανασχηματισμού, καθώς τα τηλέφωνα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Φώτη Κουβέλη πήραν φωτιά. Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή, δέχθηκε εισηγήσεις για την άμεση απομάκρυνση του υπουργού, τελικά όμως επικράτησε η άποψη πως αυτό θα πρέπει να γίνει μαζί με όλες τις αλλαγές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις εξελίξεις και στο εσωκομματικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ αν και θεωρείται βέβαιο πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναλάβει μία από τις θέσεις στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, με αντικείμενο θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Ο κ. Κουβέλης, όπως φαίνεται, δεν θα μπει στην κυβέρνηση, αλλά δεν είναι βέβαιο, όμως, πως - αν επιμείνουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος - ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θα υποχωρήσει.
Ποια υπουργεία είναι πιθανό να αλλάξουν χέρια
Πιθανώς, στο Οικονομικών να προστεθεί ο Φίλιππος Σαχινίδης, κάτι που επιδιώκει ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται να προτείνει ακόμη στελέχη, όπως ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, ή ο τομεάρχης για τη δημόσια τάξη, Κώστας Τριαντάφυλλος.
Αλλαγές αναμένονται στο υπουργείο Υγείας, με πιθανή απομάκρυνση της κυρίας Σκοπούλη, ενώ θέση αναζητείται για τους κυρίους Βορίδη και Μητσοτάκη, πιθανότατα και για το Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ.
Δεδομένη θεωρούν πολλοί την απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Αντώνη Μανιτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς προκρίνει την τοποθέτηση στα υπουργεία στελεχών, που θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.
Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων, αλλά και στον τρόπο ελέγχου και συντονισμού του κυβερνητικού έργου από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, θα είναι εκλογική, εκτιμούν ορισμένοι, και - αν η οικονομία αρχίσει και ανακάμπτει - είναι πιθανόν να προκηρυχθούν εκλογές μετά την άνοιξη. Όμως, συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση, που θα οδηγήσει σε συνθήκες αστάθειας, δεν θα προσφέρει κάτι.
newsbeast.gr
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου