Μια πρώτη εικόνα από τις αλλαγές που επίκεινται στο κυβερνητικό σχήμα το προσεχές διάστημα διαμόρφωσαν χθες οι κυβερνητικοί εταίροι, κατά τις συναντήσεις που είχε ο Αντώνης Σαμαράς κατά μόνας, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Επσήμως, η ...
αιτιολογία των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των δύο αρχηγών –ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ- για τη στρατηγική του Μαξίμου εν όψει του Eurogroup, καθώς και για τα όσα αναμένονται από τη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής.
Δεδομένων όμως, τόσο του περιεχομένου των δηλώσεων των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, όσο και του ότι, λίγο- πολύ, η ελληνική στάση στα ευρωπαϊκά όργανα έχει γνωστοποιηθεί, είναι μάλλον ξεκάθαρο το αντικείμενο των χθεσινών συναντήσεων.
Σύμφωνα με τα σενάρια που κερδίζουν έδαφος, ο ανασχηματισμός τοποθετείται χρονικά περί τις αρχές Δεκεμβρίου και, εν πάση περιπτώσει, σε περίοδο κοντά στην εκταμίευση της δόσης. Φαίνεται επίσης ότι από τις συζητήσεις των κυβερνητικών εταίρων, πρέπει να θεωρείται βέβαια η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικών προσώπων, περάν της ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.
Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο δομικού ανασχηματισμού με μόνους «αμετακίνητους» να δείχνουν για την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, ανοιχτός να συζητήσει κάθε πρόταση που θα εξυπηρετήσει την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και εκείνη που για την ώρα κερδίζει έδαφος είναι της συγκρότησης συντονιστικής επιτροπής με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών και από τα τρία κόμματα, με αυξημένες αρμοδιότητες, ώστε να επιλύονται άμεσα προβλήματα που εμφανιζονται, προτού αναδειχθούν σε ουσιασικά εμπόδια.
Στην περίπτωση που συμφωνηθεί τελικώς η συγκρότηση αυτής της επιτροπής, τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Δ. Σταμάτη από την πλευρά της ΝΔ, του Φ. Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ και του Δ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ.
Το ενδεχόμενο που δε δείχνει –τουλάχιστον για την ώρα- να «περπατάει» είναι αυτό των αντιπροέδρων. Παρά τη διαφαινόμενη επιθυμία του κ. Βενιζέλου, ο Φ. Κουβέλης δε δείχνει να καλοβλέπει τέτοιο αξίωμα.
Η στάση αυτή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, συμπαρασύρει και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς στην Ιπποκράτους έχει γίνει αντιληπτό ότι, ακόμη και στο επίπεδο της εικόνας, δε θα μπορούσε ο θεσμός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να υπάρχει μόνο για τον έναν εταίρο καθώς θα αποδυνάμωνε την παρουσία του άλλου εταίρου και, πιθανώς, να τον οδηγούσε στην έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό –εξέλιξη την οποία δεν επιθυμεί όυτε ο κ. Σαμαράς και, περισσότερο, ο κ. Βενιζέλος.
newpost.gr
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου