Πέμπτη 31 Μαΐου 2012
Ψήφισμα: «Η ιστορία της «Ε» ανήκει σε όλους τους εργαζόμενούς της και σε όλους τους αναγνώστες της»
(Διαβάστε και τα υπόλοιπα ψηφίσματα)
Η συνέλευση των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος ( Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και enet.gr) ενέκρινε με ψήφους 137 υπέρ, 8 κατά και 14 λευκά, ψήφισμα, μετά από πρόταση συναδέλφων, που αναφέρει τα εξής:
-Ανεξάρτητα αν... κάποιοι από εμάς είμαστε σε απεργία ή σε επίσχεση εργασίας, καθώς και αν ήμασταν υπέρ της πρόσθετης ή της κύριας παρέμβασης στην αίτηση της Χ.Κ. Τεγόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99, θεωρούμε ότι οι τίτλοι τέλους για την Ελευθεροτυπία δεν έχουν πέσει ακόμα και ότι όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις των συνελεύσεων μας σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις μας, επιθυμία μας είναι να βρεθεί τρόπος για να καταστεί ξανά βιώσιμη η επιχείρηση.
-Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που θέλουν μερίδα συντακτών της «Ε» και της «Κ.Ε.» (50-80 σε σύνολο 700-800 εργαζομένων) να προχωρούν στην έκδοση νέας εφημερίδας δηλώνουμε πως θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα στην ελευθερία της έφρασης και του λόγου. Επειδή όμως το εν λόγω εγχείρημα παρουσίαζεται στον ηλεκτρονικό κυρίως τύπο ως «η συνέχεια» της Ελευθεροτυπίας, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αρκούν οι όποιοι συμβολισμοί και παραλληλισμοί προκειμένου να υφαρπάξει μια μερίδα συντακτών την ιστορία της εφημερίδας. Η ιστορία της Ελευθεροτυπίας ανήκει στους χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που πέρασαν απ’ αυτήν στα 37 χρόνια της ιστορίας της και πρωτίστως στα εκατομμύρια των αναγνωστών της που μας τιμούν απ’ το υστέρημά τους όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως το νέο «εγχείρημα» γεννιέται, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, πάνω στην πλάτη του απεργιακού μας αγώνα και, το χειρότερο απ’ όλα, εκμεταλλεύεται τη δυναμική των δύο απεργιακών φύλλων που βγήκαν έπειτα από αποφάσεις της συνέλευσης των εργαζομένων στην Χ.Κ.Τεγόπουλος.
-Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στο τυπογραφείο, την εμπορική διεύθυνση, το λογιστήριο, το αρχείο και τα άλλα τμήματα της Χ.Κ.Τεγόπουλος. Μαζί ξεκινήσαμε αυτό τον αγώνα, μαζί θα τον τελειώσουμε.
Ψήφισμα: Τριμερής επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας για το μέλλον της ΧΚΤ – πρόταση για συνεταιρισμό των εργαζομένων
Η συνέλευση των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος (30-5-2012) με ψήφισμά της:
-Καλεί τα συνδικαλιστικά σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, Ομοσπονδία Λιθογράφων) να ζητήσουν άμεσα από το υπουργείο Εργασίας να συγκαλέσει τριμερή επιτροπή (υπουργείο, Χ.Κ.Τεγόπουλος , εργαζόμενοι) προκειμένου η διοίκηση της εταιρείας να ενημερώσει για τα σχέδιά της σχετικά με το μέλλον της και το μέλλον των εργαζομένων, μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Η συνέλευση επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα, Τετάρτη 30 Μαϊου και παρότι έχουν περάσει πέντε μέρες από την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου για την απόρριψη της αίτησης, η διοίκηση δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα σχέδιά της. Η συνέλευση ζητά αυτό να γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα :
-Αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ( καταψήφισαν 6 εργαζόμενοι) να διερευνηθεί από τους εργασιακούς εκπροσώπους η δυνατότητα σύστασης συνεταιρισμού των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος και στη συνέχεια, να ενημερωθεί η συνέλευση.
-Εξέλεξε νέα εργασιακή επιτροπή. Η νέα σύνθεση της είναι η εξης: Πάνος Σωκος, Σωτήρης Νικολόπουλος, Φώτης Παναγόπουλος, Γιάννης Μπογιόπουλος, Σωτήρης Στογιάνης, Χρήστος Ζέρβας, Βαγγέλης Καραγιώργος, Γεωργία Μυλωνάκη, Σήλια Τζανετάκη, Ευγενία Κανέλλη, Μαργιέλα Γερογιάννη, Κώστας Περδικέας, Σία Κούση, Σπύρος Κατσάτος.
-Απέρριψε με ψήφους 89 κατά, 18 υπέρ και 7 λευκά πρόταση που έλεγε: «η συνέλευση χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους αγώνες μας, απορρίπτοντας την προσχηματική αίτηση της επιχείρησης για υπαγωγή στο άρθρο 99″.
Επιστολή Άντας Ψαρρά
Η συνάδελφος Άντα Ψαρρά έστειλε για δημοσίευση στο μπλογκ του εκπροσώπου την εξής επιστολή:
Μια άποψη
Η πρωτοφανής φιλοεργατική απόφαση του δικαστηρίου, που αποτελεί σταθμό και ταυτόχρονα φραγμό στα σχέδια του κάθε επιχειρηματία να προσφεύγει στο βολικό άρθρο 99, όχι για να εξυγιάνει την εταιρεία του αλλά για να στερήσει από τους εργαζόμενους τα νόμιμα δικαιώματά τους, δεν χαιρετίστηκε από τους εργαζόμενους της Ε. Με ένα πόλεμο λάσπης βασισμένο σε ανώνυμα και προβοκατόρικα δημοσιεύματα σε blogs, η πλευρά των εργαζόμενων που στο δικαστήριο υπερασπίστηκε τη θέση της εργοδοσίας ζητώντας την υπαγωγή της «Ε» στο 99, ενάντια στην απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας της ΓΣ, αρνήθηκε ακόμα και να χαιρετίσει την δικαστική απόφαση-δικαίωση για όλους εμάς τους εργαζόμενους. Μια απόφαση που δίνει ελπίδα σε πολλούς άλλους απλήρωτους εργαζόμενους άλλων εταιρειών δεν θεωρήθηκε καθόλου σημαντική από την πλειοψηφία της σημερινής ΓΣ των εργαζομένων.
Αντίθετα επιλέχτηκε ως σημαντικότερος ο πόλεμος απέναντι σε όσους κράτησαν μια αγωνιστική στάση και τόσους μήνες προσπάθησαν με συνέπεια να εκφράζουν όσους περισσότερους συναδέλφους γινόταν. Δυστυχώς η δύναμη των ανωνύμων δημοσιευμάτων έπεισε ακόμα και κάποιους που γνωρίζουν πολύ καλά και το ρόλο της εργοδοσίας και της διεύθυνσης και πολλών στελεχών της.
Η κρίσιμη μάζα των εργαζόμενων που επρόκειτο να παραμείνει στην εταιρεία μετά το κούρεμα αν το 99 είχε γίνει δεκτό, είδε κάποια όνειρα να γκρεμίζονται. Ισως αυτός ήταν και ο λόγος που με τρομακτική ένταση σήμερα αντί να συζητήσουν για το όποιο μέλλον περιορίστηκαν στις ύβρεις και στις συκοφαντίες.
Νέα εγχειρήματα θα ετοιμάζονται και ετοιμάζονται πολλά και από πολλούς μετά την παρατεταμένη άμισθη εργασία και τους πολύμηνους απεργιακούς αγώνες. Πολλοί συνάδελφοι όμως που δεν υπερψήφιζαν κατά κανόνα τις απεργίες, δεν στήριξαν τα πετυχημένα απεργιακά φύλλα και δεν έκαναν τίποτε άλλα από να βρίζουν τους υπόλοιπους στις προσωπικές τους σελίδες τώρα εφηύραν και τον νέο εχθρό!
Με λίγα λόγια θεώρησαν ότι οι κινητοποιήσεις ήταν μια πλεκτάνη κάποιων τύπων που ήθελαν να κλείσει η Ελευθεροτυπία για να κάνουν μια άλλη εφημερίδα. Σήμερα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ήρθαν πρόθυμοι και για νέες απεργίες, και για απεργιακά φύλλα ακόμα και για συνεταιρισμούς. Εμπρός λοιπόν αφού παλέψατε σήμερα με τον πραγματικό εχθρό δηλαδή την μέχρι χθες πλειοψηφία των συναδέλφων σας, διότι ως γνωστό όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν με μεγάλες πλειοψηφίες, τώρα πάρτε εσείς το παιχνίδι των συμφερόντων μας στα χέρια σας.
Ποιος όμως θα ζητήσει στο τέλος μια συγνώμη; Τι θα γινόταν άραγε αν το δικαστήριο δεχόταν το 99, αν την άλλη κιόλας μέρα απολύονταν οι μισοί από μας, αν παρόλα αυτά και λόγω της ανυπαρξίας οποιουδήποτε επιχειρηματικού σχεδίου γινόταν μια πτώχευση με όλες τις προβλέψεις του 99; Η δίκη προθέσεων δεν παύει πάντως να αποτελεί ένα απεχθές εργαλείο σπίλωσης ανθρώπων ή μήπως όχι;
Αντα Ψαρρά
Πηγή ekprosoposeleftherotypias.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου