Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου κατά Σαμαρά από το βήμα της Βουλής


Επίθεση σε υψηλούς τόνους εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Μ.Τρίτης. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς φιλοδοξεί μόνος, χωρίς στήριξη και... χωρίς επίγνωση του κινδύνου, να αναλάβει τη χώρα. Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρών προτάσεων, αντιπροτείνοντας πέντε βασικούς άξονες, που αποτελούν τον «οδικό χάρτη» του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε, λέγοντας ότι στις εκλογές αυτές «κρίνονται τα πάντα, οι επόμενες δεκαετίες» και υπογράμμισε: «Η απόφαση των πολιτών έχει πρωτοφανή ιστορική βαρύτητα».

Επίθεση κατά Σαμαρά

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με την ψήφιση του οποίου ολοκληρώνονται οι εργασίες της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά, εγκαλώντας τον επειδή δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Ο κ. Σαμαράς δεν βρίσκει να πει τίποτα για την περίοδο 2004 - 2009. Η Ελλάδα παραδόθηκε καταχρεωμένη» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και πως το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα, μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. «Τις ευθύνες μας για το παρελθόν τις έχουμε αναλάβει στο ακέραιο, το ζήτημα είναι ποιες είναι οι ευθύνες μας για το αύριο, για τους νέους» σημείωσε.

Επιπλέον, ο Ευ.Βενιζέλος επέρριψε στη ΝΔ την ευθύνη για τα σκληρά μέτρα που εξαναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω της κρίσης.

«Πήραμε μέτρα που έχουν αδικήσει; Που θα μπορούσαμε να μην πάρουμε; Αν η χώρα δεν είχε φθάσει σε αυτήν την κατάσταση έως το 2009, θα είχαμε αποφύγει τέτοια μέτρα» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει συγκεκριμένες και σοβαρές προτάσεις, λέγοντας: «Η ΝΔ λέει ότι έχει ένα μεγάλο κατάλογο με 18 δισ. ευρώ ισοδύναμα μέτρα. Όταν αναζητούσαμε 325 εκατ. ευρώ για να κλείσουμε το πρόγραμμα, κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είπαμε στον κ. Σαμαρά να μας δώσει συγκεκριμένα μέτρα και είπε "να αυξήσουμε τη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια και να αυξήσουμε την αναλογία για προσλήψεις στο δημόσιο από 1/5 στο 1/10"», μέτρα χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα, «δηλαδή τζίφος» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Και ξαναρωτήσαμε αν υπάρχει άλλη πρόταση. Δεν υπάρχει καμία πρόταση συγκεκριμένη» από τη ΝΔ.

Ο «οδικός χάρτης» του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί:

Να εκτελεστεί με απόλυτη συνέπεια ο προϋπολογισμός του 2012, καθώς τις συνέπειες θα τις πληρώσουν οι πολίτες
Να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί
Να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ώστε να μην γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε επιγραμματικά τους πέντε άξονες βάσει των οποίων σκοπεύει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ και που αποτελούν τις προτάσεις για την οικονομική κυβερνητική πολιτική του.

1. Αίτημα για επέκταση του δανειακού προγράμματος έως τα τέλη του 2015, ώστε να γίνει ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή.

2. Αξιοποίηση της επιτυχίας του PSI «που είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναμενόταν».

3. Περιορισμό των τελικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κάτω από τα 50 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με τους εταίρους και με δεδομένο το στρατηγικό έλεγχο του δημοσίου επί των τραπεζών.

4. Ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με την Κομισιόν και τους εταίρους, μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ και των διμερών επαφών για επενδύσεις.

5. Δίχτυ προστασίας για χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους ώστε «να μην αισθανθεί κανείς θύμα της κρίσης».

«Η ευθύνη του πολίτη»

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ήδη η Ελλάδα έχει διανύσει τα 2/3 του δρόμου για την έξοδο από την κρίση και επισήμανε την κρισιμότητα των στιγμών και των αποφάσεων που καλούνται να λάβουν οι πολίτες.

«Ο κόσμος φοβάται. Αλλά ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ακούσει για να καταλάβει. Η νέα δανειακή σύμβαση διασφαλίζει τη θέση στο ευρώ ή η χρεοκοπία θεωρείται αναπόφευκτη; Ορισμένοι πιστεύουν το δεύτερο. Άλλοι ότι πρέπει να πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά χωρίς να έχουν ουσιαστικές θέσεις και προτάσεις, αλλά μόνο με λαϊκισμούς και κραυγές» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πολίτες να λάβουν ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση: «Να μας πει καθαρά ο πολίτης τι θέλει. Να κυβερνηθεί με ασφάλεια ή να πάει σε έναν άγνωστο και επικίνδυνο δρόμο. Υπάρχουν τρεις προτάσεις:

1. Ο πολιτικός συνδικαλισμός με τυφλές και αδιέξοδες προτάσεις. Εκεί συνυπάρχουν καθαρά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και δήθεν ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά που είναι απρόθυμες να καταβάλλουν την απαιτούμενη προσπάθεια.

2. Ο δρόμος του Αντ.Σαμαρά. Η πρότασή του ούτε λίγο, ούτε πολύ είναι να είναι πρωθυπουργός με αυτοδυναμία. Θέλει παντοδυναμία. Η ΝΔ να είναι μόνη, χωρίς στήριξη, χωρίς συνεργασίες και χωρίς επίγνωση των κινδύνων να αναλάβει τη χώρα.

3. Εμείς θέλουμε τη νίκη για να έχουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Για να επιτύχουμε τη συσπείρωση δυνάμεων υπευθυνότητας, μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Οι εκλογές είναι η αρχή της υπέρβασης και όχι του αδιεξόδου. Τώρα κρίνονται τα πάντα. Οι επόμενες δεκαετίες. Η απόφαση των Ελλήνων πολιτών έχουν πρωτοφανή ιστορική βαρύτητα»..
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: