Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012
Σαρωτικό το πέρασμα του Σάντι από τη Νέα Υόρκη
Η μανία με την οποία ο τυφώνας Σάντι χτύπησε τη Νέα Υόρκη και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά τις προηγούμενες ώρες (κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώρα Ελλάδας) άρχισε να κοπάζει, αφήνει όμως πίσω της 13 νεκρούς και πολλά προβλήματα.
Ο τυφώνας «εισέβαλε» στο ... αμερικανικό έδαφος με σφοδρούς άνεμους και καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πολλές πλημμύρες. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ βρίσκεται στο σκοτάδι, ενώ ο τυφώνας Σάντι συνεχίζει την καταστροφική του πορεία προς τα βορειοδυτικά.
Σε Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσι, Πενσιλβάνια, Δυτική Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής δώδεκα νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου. Επίσης σε κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχθεί πυρηνικός σταθμός στο Νιου Τζέρσι λόγω πλημμύρας, αλλά εκτιμάται ότι δεν είναι κάτι σοβαρό καθώς η στάθμη των υδάτων κατεβαίνει. Διαβάστε αναλυτικά
Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί από πτώσεις δέντρων ή σε τροχαία που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Ο Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.
Η Νέα Υόρκη πάντως τις τελευταίες ώρες σε τίποτε δεν θυμίζει τη μητρόπολη του κόσμου που σφύζει από ζωή.
Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του νερού στον ωκεανό, καθώς και στα δυο ποτάμια, ανατολικά και δυτικά του Μανχάταν, αρκετές περιοχές του νησιού, η Γουόλ Στριτ, σταθμοί του μετρό, η σήραγγα που ενώνει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν και πολλά άλλα μέρη της πόλης έχουν πλημμυρίσει σε τέτοιο βαθμό, «ζωντανεύοντας» σκηνές από το ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια», του πρώην αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκορ, το οποίο αναφέρεται στις κλιματικές αλλαγές.
Το νότιο τμήμα του Μανχάταν παραμένει πλημμυρισμένο, αν και η στάθμη του νερού έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς αυτή αφορά 1,5 εκατ. ανθρώπους (πρόκειται για σπίτια νότια από την 40η λεωφόρο). Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί «μέχρι και μία εβδομάδα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης! Συνολικά σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ περου 6 εκατ. άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό.
Δείτε το δημοσιογράφο του CNN να μεταδίδει από το πλημμυρισμένο Νιου Τζέρσι
Όσον αφορά τη στάθμη των νερών, ανέβηκε μέχρι 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον. Περί τα μεσάνυκτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3 μ. και συνεχίζει να κατεβαίνει, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Ο κ. Μπλούμπεργκ ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.
Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί είναι αυτό που έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter: «Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω».
Και πολλοί σταθμοί του μετρό έχουν πλημμυρίσει, ενώ στο σύνολό τους οι διάσημοι δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι γεμάτοι δέντρα που έχουν ξεριζωθεί και αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί, θυμίζοντας εικόνες από ταινίες καταστροφής. Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι βορειοανατολικές πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλές γέφυρες και σήραγγες έχουν κλείσει, όπως και όλα τα αεροδρόμια, ενώ το κόστος των ζημιών υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ακτίνα του τυφώνα Σάντι καλύπτει απόσταση γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του ήταν η πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο Ατλάντικ Σίτι και χτύπησε την ξηρά γύρω στις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Οι ισχυροί άνεμοι, που σε μερικές περιοχές ξεπέρασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, κατάστρεψαν εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών. Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και σήμερα.
Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης (NYU) εκκενώθηκε και αρκετά άλλα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για κάθε ενδεχόμενο. Μια χαρακτηριστική εικόνα που προβάλλεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι ένας γερανός που κρέμεται λόγω των ισχυρών ανέμων, σ' ένα καινούριο πανύψηλο κτίριο με πολυτελέστατα διαμερίσματα στο κεντρικό Μανχάταν, αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν τα γύρω κτίρια και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, κατέρρευσε η πρόσοψη ενός τετραώροφου κτιρίου, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, το Χρηματιστήριο, πολλές εταιρίες, τα θέατρα, ο ΟΗΕ, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις.
protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου