Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Θύελλα αντιδράσεων για τη λογοκρισία στην ΕΡΤ



...σχετικά με το τραπέζωμα στην Ικαρία 

Το ότι το τραπέζωμα-πρόκληση με δεκάδες άτομα σε σπίτι βουλευτή της Ν.Δ. στην Ικαρία και βασικό προσκεκλημένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έτυχε της μικρότερης δυνατής προβολής από τη δημόσια τηλεόραση είναι κάτι που το παρατηρήσαμε ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Σήμερα, όμως, άναψε «φωτιές» η... φωτογραφία που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης με ανακοίνωση που τοιχοκόλλησε εργαζόμενη της ΕΡΤ, υπό την πίεση της δίοικησης να μην παίξει το επίμαχο βίντεο της κουστωδίας κατά την είσοδο στο σπίτι του βουλευτή Χρ. Στεφανάδη.


Και καθώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη το μόνο που ψέλλισε σήμερα ήταν ότι με τη συγκεκριμένη εικόνα (σ.σ. από το φαγοπότι στην Ικαρία) χάνεται η ουσία, το συγκεκριμένο σημείωμα εντός της ΕΡΤ προκάλεσε νέο γύρο επίθεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν εξηγήσεις.


Σημειώνεται ότι το θέμα στο δελτίο των 12 έπαιξε 24 λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου, με την  επίμαχη «φωτογραφία» για 5 δευτερόλεπτα, ενώ δεν προβλήθηκε το επίμαχο βίντεο. Στις 15:00 το επίμαχο θέμα προβλήθηκε 40 λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου και κράτησε 25 δευτερόλεπτα, ενώ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 21:00 το θέμα έπαιξε μισή ώρα μετά την έναρξη, με τη φωτογραφία να εμφανίζεται για τρία δευτερόλεπτα και το βίντεο μόνο ως φόντο μέσα από ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση της ΕΡΤ

Στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ως προς την κάλυψη του θέματος ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτης Καφαράκης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία μιλάει για «δήθεν "απαγόρευση"».

«Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν «απαγόρευση» της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00.

Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9», αναφέρει ο κ. Καφαράκης.




ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης επιβεβαίωση των καταγγελιών

Ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ με την ανάρτησή του επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Το βίντεο από το τραπέζωμα του κ. Μητσοτάκη με 40 άτομα έπαιξε... εκ παραδρομής για λίγα δευτερόλεπτα μόνο στο κυριακάτικο δελτίο των 15:00.

Αποτέλεσμα ήταν μετά από φασαρία στην ΕΡΤ, όταν διαπιστώθηκε το «λάθος», να αναρτηθούν στην αίθουσα παραγωγών οι επίμαχες γραπτές οδηγίες.

Φυσικά η εντολή εξετελέσθη, καθώς τα υπόλοιπα δελτία της ΕΡΤ δεν είχαν κανένα πλάνο από το βίντεο στο οποίο φαίνονται ο κ. Μητσοτάκης με 40 άτομα να μπαίνουν στο σπίτι του κ. Στεφανάδη».

«Περιμένουμε λοιπόν τον κ. Ζούλα και το γραφείο του Πρωθυπουργού, στο οποίο υπάγεται η ΕΡΤ, να απαντήσουν ποιος έδωσε αυτές τις εντολές. Τους καλούμε να είναι προσεκτικοί, διότι υπάρχουν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το θέμα μάλιστα φέρνουν στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον Θ. Λιβάνιο ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης και η Αναπλ. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Οφείλουν εξηγήσεις

«Είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ -όπως και αλλά κανάλια αρχικά -αποσιώπησαν το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη, όπως και τις αποδοκιμασίες στην Ικαρία.

Δεν γνωρίζουμε αν έγινε παρέμβαση με σκονάκι (όπως καταγγέλλεται ) ή με προφορική εντολή. Το βέβαιον είναι ότι έγινε.

Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις», σχολίασε το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: Απόδειξη ότι μεταχειρίζονται διαχρονικά την ΕΡΤ ως φερέφωνο

«Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, με οδηγίες προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για το τι πρέπει να προβάλλουν και τι όχι απ' την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία -εφόσον ισχύει- δεν αποτελεί μόνο άθλια προσπάθεια λογοκρισίας απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και μια ακόμη απόδειξη για το πως οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται διαχρονικά την ΕΡΤ ως δικό τους φερέφωνο» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου 06/02 τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατακλύζονται από εικόνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά παράβαση κάθε κανόνα μετέχει σε γλέντι με φίλους και πολιτευτές στην οικία του βουλευτή της ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη. Οι εικόνες αυτές κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Αυτό όμως που είδαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, δεν το είδε η ΕΡΤ. Συνέβη μάλιστα και το πρωτοφανές: διαβάστηκε στο δελτίο ειδήσεων η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη χωρίς να παίξει ούτε μισό πλάνο από το βίντεο και τις φωτογραφίες που είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο. Νόμιζαν πως με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσουν τον κ. Μητσοτάκη από τη χλεύη των πολιτών.

Το θέμα έπαιξε για πρώτη φορά το μεσημέρι της Κυριακής 07/02 και προκειμένου να μην επαναληφθεί το «λάθος» ο...αόρατος αρχισυντάκτης έδωσε εντολή για συγκάλυψη. Μια «άνωθεν» εντολή κατάφορης λογοκρισίας. Εντολή που απαγόρευε στους δημοσιογράφους και παραγωγούς της ΕΡΤ να αναπαράξουν οπτικοακουστικό υλικό από το Ικαριώτικο κορωνογλέντι με συμμετέχοντα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που να φαίνεται ο κ. Λιγνάδης με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο.

Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες έρχονται και παραπέμπουν απευθείας στο παρελθόν και στην ΥΕΝΕΔ. Παρόλα αυτά ο αρμόδιος Υφυπουργός,  κ. Λιβάνιος, είχε το πολιτικό θράσος να έρθει μέσα στη Βουλή και να πει πως «έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ» και πως «μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο» χωρίς να τους παίρνει κανείς τηλέφωνο. Φαίνεται, τελικά  πως για τη ΝΔ και για τον ίδιο, είναι προτιμότερες οι έγγραφες παρεμβάσεις και εντολές.

Δεδομένου ότι με τον Νόμο περί επιτελικού Κράτους, η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό

Ερωτάται ο κ. Υφυπουργός:

Η εντολή λογοκρισίας και συγκάλυψης είχε την έγκριση Μαξίμου;

Νομιμοποιείται η διοίκηση της ΕΡΤ να παρεμβαίνει με τέτοιο αντιδημοκρατικό τρόπο στο δημοσιογραφικό έργο και τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης;
Αληθεύει ότι το θέμα μπήκε στον προγραμματισμό των δελτίων ειδήσεων μόνο αφότου υπήρξε κυβερνητική αντίδραση;
Ήταν αυτή η εντολή εν γνώση της διοικητικής κλίμακας της ΕΡΤ (Γενική Διεύθυνση ενημέρωσης, Διεύθυνση ειδήσεων, Τμήμα πολιτικού ρεπορτάζ);
Ποιος μερίμνησε και ανέλαβε διοικητικά την ευθύνη για την υλοποίηση της εντολής αυτής;
Συνεχίζει να ισχυρίζεται πως «η διοικητική ιεραρχία της ΕΡΤ δεν είναι κομματικά χρωματισμένη», όπως δήλωσε στις 08/02/2021 στη Βουλή;
Συνεχίζει να ισχυρίζεται πως  το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ «δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού», όπως δήλωσε στις 08/02/2021 στη Βουλή;
Ποια μέτρα θα λάβει για να αποδοθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο περιστατικό;
Ποια μέτρα θα λάβει η ΕΡΤ για να μην επαναληφθούν τέτοιες πρακτικές
Λιβάνιος:  Μόνοι τους βγάζουν το δελτίο
«Ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ έχει αλλάξει», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις στη ραδιοτηλεοπτική αγορά και τις διατάξεις για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού. Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ», είπε ο κ. Λιβάνιος και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί εκπομπές που στην προηγούμενη δκιακυβέρνηση είχαν αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη "φασίστα".

«Άκουσα τον κ. Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ) να λέει "το τριήμερο στην Ικαρία! ". Κοιτάζω τα δελτία Τύπου της Παρασκευής, και ήταν μονοήμερο ταξίδι», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και συνέχισε: «Ακούμε ότι υπήρξε "πλήθος αποδοκιμασιών". Ήταν 15 με 20 άτομα. Και μάλιστα τους συνάντησε ο πρωθυπουργός. Πήγε ο πρωθυπουργός στην Ικαρία που έχει μια συγκεκριμένη εκλογική παράδοση, και διαμαρτυρήθηκαν 20 άτομα, τους άκουσε, πήρε το ψήφισμα και έγινε μια κουβέντα σε πολιτισμένο επίπεδο. Και μετά φτάσαμε στο εξής καταπληκτικό. "Δεκάδες, λέει, συνδαιτημόνες φάγανε…". Πάλι μετρούσα στη φωτογραφία τα άτομα. Ούτε 50 ούτε 60 άτομα είδα, ούτε 70 άτομα έβλεπα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: