Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Ο «Big Brother» και η ευθύνη του... οικοδεσπότη για τον βιασμό

Ο «Big Brother» και η ευθύνη του... οικοδεσπότη για τον βιασμό
Δημήτρης Κανελλόπουλος

«Είναι 31 ετών, κατάγεται από την Κρήτη και είναι bartender. Περνάει πολλές ώρες στο γυμναστήριο και είναι πολύ αυστηρός με τη διατροφή του. Είναι άνδρας κυνηγός, όπως ο ίδιος δηλώνει, και θέλει πάντα να κάνει το πρώτο βήμα». Ετσι παρουσίασε τον Αντώνη ο ίδιος ο ΣΚΑΪ στο δελτίο Τύπου. Από έναν άνδρα κυνηγό που θέλει να κάνει αυτός το πρώτο βήμα τι διαφορετικό περιμένατε από το «με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό»;...
Το θέμα δεν είναι τόσο ο τύπος εκείνος που εκδιώχθηκε από το «Big Brother», ο Αντώνης Αλεξανδρίδης από την Κρήτη, για το σχόλιό του υπέρ της κουλτούρας του βιασμού: «Με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό». Τέτοιους «μάγκες» διαθέτουμε χιλιάδες γύρω μας. Και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν την «ευφυΐα» να το υποστηρίζουν και δημοσίως. Το θέμα λοιπόν, κύρια και βασικά, είναι το ίδιο το ριάλιτι, το «Big Brother», ένα διαχρονικό σκουπίδι της τηλεόρασης. Και, φυσικά, μεγάλο θέμα είναι και το κανάλι που φιλοξενεί ένα τέτοιο υποπροϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΚΑΪ.

Το σεξιστικό σχόλιο παίκτη του ριάλιτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία
Να σας πω ότι δεν το περίμενα από τον ΣΚΑΪ θα είναι ψέμα. Οταν στο κανάλι χασκογελούσαν πέρυσι κι έλεγαν αστεία για τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε μια φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη (στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα), αναμενόμενο είναι φέτος να συνεχίσουν την κατρακύλα. Ο ΣΚΑΪ ήξερε τι ακριβώς είναι το «Big Brother». Ο ΣΚΑΪ ήξερε ποιους διάλεξε να μπουν στο σπίτι του «Big Brother», τι επιλογή ανθρώπων έκανε ώστε να παράγονται τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα.

Στο... Twitter του «Big Brother» πάντως έσβησαν την παρουσίαση του συμμετέχοντα που γουστάρει βιασμούς. Οπότε δεν γνωρίζουμε σίγουρα αν η ανάρτηση που έκαναν προ ημερών και κυκλοφορεί σαν εικόνα στο διαδίκτυο είναι όντως αυτή: «Ο Αντώνης. Είναι 30 ετών από την Κρήτη γεννημένος στο Λονδίνο. Αντώνη, μήπως μπέρδεψες το Big Ben με το Big Brother; “Είναι κοπέλι Κρητικό και είναι και Bar tender / με gay δεν κάνει ούτε χωριό γιατί τον πιάνει temper”. Λέτε να δούμε λονδρέζικες μπαλωθιές;». Πολλοί χρήστες του Twitter λένε πως το post «εξαφανίστηκε» μόλις χθες.



Αλλά δείτε και πώς μας τον παρουσίασε ο ίδιος ο ΣΚΑΪ τον Αντώνη, στο δελτίο Τύπου που μας έστειλε εκείνες τις ημέρες. «Είναι 31 ετών, κατάγεται από την Κρήτη και είναι bartender. Περνάει πολλές ώρες στο γυμναστήριο και είναι πολύ αυστηρός με τη διατροφή του. Είναι άνδρας κυνηγός, όπως ο ίδιος δηλώνει, και θέλει πάντα να κάνει το πρώτο βήμα». Από έναν άνδρα κυνηγό που θέλει να κάνει αυτός το πρώτο βήμα τι διαφορετικό περιμένατε από το «με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό»; Ο ΣΚΑΪ στις ψυχαγωγικές του ζώνες παρουσιάζει πολλά ριάλιτι. Είναι επιλογή του, μην κάνει τώρα πως δεν γνωρίζει. «Τα ριάλιτι του ΣΚΑΪ είναι σαν τη δημοσιογραφία του» έγραψε κάποιος στο Twitter, αλλά δεν είναι της παρούσης για να το συζητήσουμε.

Απάντηση του ΕΣΡ

Το ΕΣΡ δεν έχει δικαιοδοσία στο συγκεκριμένο σκηνικό διότι αυτό δεν προβλήθηκε στην τηλεόραση αλλά στο site του ΣΚΑΪ. Δεν έπαιξε δηλαδή στον τηλεοπτικό αέρα του καναλιού αλλά στο internet. Κι εκεί δεν μπορεί να παρέμβει. Βέβαια, στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο μας λέει πως για «το συγκεκριμένο ζήτημα σχηματίσθηκε ήδη φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής».

Υποθέτω πως το ΕΣΡ θα ελέγξει εξονυχιστικά τα βίντεο των έως τώρα «Big Brother» που προβλήθηκαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μήπως και ανακαλύψει διάφορα για τα οποία θα μπορεί να καταλογίσει ποινές. Η «χαμηλή ποιότητα προγράμματος» είναι αυταπόδεικτη (και θα έλεγα για τον ΣΚΑΪ ειδικά πως δεν σταματάει στο «Big Brother» αλλά επεκτείνεται και σε άλλα αντίστοιχα προγράμματά του όπως το «My Style Rocks»)

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ένιωσε επίσης την ανάγκη, άγνωστο γιατί, να απαντήσει και στους «καταγγέλλοντες που διαμαρτύρονται και διερωτώνται “γιατί σιωπά το ΕΣΡ”». Ιδού η αστεία, ομολογουμένως, απάντησή του: «Η απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί -μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί».

Σημειώστε πως στην ανακοίνωσή του το ΕΣΡ δεν αναφέρει ούτε όνομα εκπομπής ούτε όνομα καναλιού. Λαμπρά.

Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ

Το κανάλι στην ανακοίνωσή του μας λέει πως φταίει ένας εργαζόμενος(!): «η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σχολίου στο πλαίσιο της διαδικτυακής μετάδοσης οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος εργαζομένου, ένα σφάλμα δίχως πρόθεση».

Σημειώνει επιπλέον πως ο «Ομιλος ΣΚΑΪ έχει αποδείξει ότι δεν υιοθετεί, δεν ασπάζεται και δεν δέχεται λογικές, στάσεις ή συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ατομικά δικαιώματα και την ισότητα των φύλων» και ότι γνωρίζουν πολύ καλά (στον Ομιλό τους) ότι «η θέση της γυναίκας σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία είναι μακριά και πέρα από σεξιστικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και πατριαρχικές αντιλήψεις. Το αποδεικνύουμε άλλωστε έμπρακτα, απασχολώντας πλήθος γυναικών σε θέσεις κλειδιά». Αποφάσισαν μάλιστα να διακόψουν προσωρινά τη «διαδικτυακή μετάδοση του παιχνιδιού».

Ο κόσμος ωστόσο επιβραβεύει τηλεοπτικά προϊόντα τύπου «Big Brother». Ο ΣΚΑΪ ήταν πρώτο σε τηλεθέαση κανάλι την περασμένη εβδομάδα, με άνοδο 3,7 μονάδων και διαφορά 6,5% από τον δεύτερο Alpha. Ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα κάνει 20% και 30% πολλές φορές. Δεν αποκλείεται χθες το βράδυ να πέτυχε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά.

Τι λέει ο παρουσιαστής

«Εχω λάβει από το απόγευμα εκατοντάδες μηνύματα. Τα περισσότερα καταδίκαζαν κυρίως τη ΔΗΜΟΣΙΑ σιωπή μου» έγραψε ο Χάρης Βαρθακούρης στο Instagram. «Με το που πληροφορήθηκα το περιστατικό, εξέφρασα επιτόπου την άποψή μου και ζήτησα την αποχώρησή του. Δεν είναι στο χέρι μου όμως. Υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός που πρέπει να κινηθεί και να γίνουν κάποιες διαδικασίες.

Εκεί οφείλεται η όποια καθυστέρηση σε αυτό που θεωρείται αυτονόητο και αυτό που τελικά συνέβη. Περίμενα να τον δω να αποχωρεί για να λύσω αυτή τη σιωπή μου. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ νοήμων άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται ότι καταδικάζω με κάθε τρόπο λόγια και, εν γένει, συμπεριφορές σαν αυτή που είδαμε όλοι στο βίντεο. Μεγαλώνουμε με τη γυναίκα μου δυο κόρες για τις οποίες δίνουμε τη ζωή μας».

Οι αντιδράσεις των πολιτικών

Πρώτος εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που μας βγήκε τιμητής και μας είπε πως έκανε και παρέμβαση στο ΕΣΡ, σε μια Ανεξάρτητη Αρχή δηλαδή. «Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με διάλογο σε τηλεοπτικό ριάλιτι, με περιεχόμενο χυδαία σεξιστικό που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη, έχω ζητήσει την άμεση διερεύνηση από το ΕΣΡ. Επικοινώνησα επίσης με τον τηλεοπτικό σταθμό και θεωρώ αυτονόητη την άμεση αντίδρασή του».

«Η αναπαραγωγή της κουλτούρας του βιασμού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αποτελεί υπόθεση όλων μας η απομόνωση και αντιμετώπιση αυτών των αντιλήψεων. Τεράστια η ευθύνη του τηλεοπτικού σταθμού για την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου υλικού», η αντίδραση του νέου εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου.

Και η ΚΝΕ: «Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, μέσω του γνωστού τηλε-σκουπιδιού “Big Brother”, “βιάζει” την ανθρώπινη αξιοπρέπεια...προβάλλει πλέον και επικίνδυνα, μισογυνικά σχόλια για εγκληματικές πράξεις, όπως ο βιασμός γυναικών! Εδώ και τώρα να σταματήσει να προβάλλεται το τηλε-σκουπίδι “Big Brother”!». Και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ζέφη Δημαδάμα: «Γυναίκες ως “σκεύη ηδονής”! Γυναίκες για “χρήση” ακόμη και αν δεν θέλουν, τότε βιασμός! Ομοφοβικοί, σεξιστές, νταήδες και βιαστές(!) προς τέρψη των αχόρταγων τηλεθεατών & της τηλεοπτικής αρένας».

Και το ΜέΡΑ25: «Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, μια “άτυχη στιγμή”. Μετά τη “σοβαρή” Χρυσή Αυγή του Μπάμπη Παπαδημητρίου, τότε στελέχους του ΣΚΑΪ, σήμερα βουλευτή της Ν.Δ., και του αξιομνημόνευτου “τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο”, με το οποίο επέλεξε ο σταθμός να περιγράψει την οργανωμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, η προώθηση της κουλτούρας του βιασμού από τον τηλεοπτικό σταθμό του Φαλήρου ήταν ένα αναμενόμενο επόμενο βήμα».

Αδωνις, ο νικητής

Κλείνοντας να σας πω ότι έχουμε νικητή πάντως και αυτός είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης που κατάφερε να μιλήσει για το άθλιο περιστατικό του «Big Brother» ανακατεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Βενεζουέλα. «Παρακολουθώ την οργή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του ΣΚΑΪ για την προώθηση του βιασμού από το Big Brother και σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα ήταν η ιστορία αν έδειχναν έστω τη μισή από την οργή τους αυτή για τη σεξουαλική παρενόχληση τότε του πρέσβη της Βενεζουέλας». Δεν είναι τυχαίο που πολλά δεξιά τρολ το είχαν κάνει σημαία τους κι έγραφαν για τη Βενεζουέλα. Αρεσε και στον υπουργό και το είπε και αυτός.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: