Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Τα μηνύματα Τσίπρα σε υπουργούς και αντιπολίτευση

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα μηνύματα Τσίπρα σε υπουργούς και αντιπολίτευση
«Oι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι...
σεβασμός»: Με αυτήν την φράση, σήμερα το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως είπε πολύ περισσότερα από όσα δεν είπαν κάποιοι εκ των υπουργών του τις τέσσερις τελευταίες, σκληρές μέρες. Και με την φράση «θέλω να αναλάβω πλήρως, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία – σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι εάν είναι», οριοθέτησε και το πλαίσιο πολιτικής διαχείρισης της κρίσης μόλις κλείσει ο κύκλος του ανθρώπινου δράματος και της αναγνώρισης των θυμάτων.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο είχε καθαρά μηνύματα προς όλες τις πλευρές – προς τα μέλη της κυβέρνησης, προς την αντιπολίτευση που ζητά εν χορό παραιτήσεις και αποκεφαλισμούς, προς την κοινωνία που αξιώνει απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου τουλάχιστον 87 ανθρώπων στην δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του αιώνα. Και, ταυτόχρονα, έδειξε εξίσου καθαρά και την κατεύθυνση στην οποία θα εστιάσει τις πολιτικές της πρωτοβουλίες η κυβέρνηση την επόμενη μέρα της καταστροφής, θέτοντας ως προτεραιότητες την άρση της εγκληματικής, οικιστικής αναρχίας και την βελτίωση του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας.


Ως προς το σκέλος της απόδοσης ευθυνών, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι τίποτε δεν θα γίνει εν θερμώ και με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης, ήτοι απέκρουσε κατηγορηματικά το αίτημα της αντιπολίτευσης είτε για παραίτηση της κυβέρνησης, είτε για παραιτήσεις υπουργών. «Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», είπε, προσθέτοντας: «Πολύ περισσότερο η εύκολη καταδίκη και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων –πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος και με ηρωισμό,  με κίνδυνο τη ζωή τους».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, κατέστησε σαφές πως το θέμα της απόδοσης ευθυνών κάθε άλλο παρά έχει κλείσει: «Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση και η πιθανή απόδοση ευθυνών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η «ψύχραιμη αποτίμηση» και η «πιθανή απόδοση ευθυνών», δεν θα αργήσουν. Και σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες θα είναι διακριτές στον ανασχηματισμό – έναν ανασχηματισμό που, με βάση τουλάχιστον, τις επικρατέστερες εισηγήσεις θα γίνει πριν από την ΔΕΘ και, πλέον, θα έχει ελάχιστους αναντικατάστατους.

Πέραν τούτου, η εντολή που έχει ήδη δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς για το επόμενο διάστημα είναι εκείνο της ταχύτατης και ουσιαστικής δουλειάς τόσο για την ανακούφιση των πυρόπληκτων όσο και για την ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής στο Μάτι. Είναι ενδεικτικό πως ήδη έχουν αναρτηθεί στο government.gov.gr οι λίστες για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου οι πληγέντες να λάβουν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα ενώ έχει δρομολογηθεί και η κατάρτιση νέου, ολιστικού χωροταξικού, αντιπυρικού και αντιπλημμυρικού σχεδίου για την ανάπλαση του οικισμού στο Μάτι.

Συνολικά, το πεδίο της άναρχης δόμησης, το οποίο αποτέλεσε την «παγίδα θανάτου» στην πυρκαγιά της Δευτέρας, γίνεται πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει «συγκρούσεις, ενώ άμεσα σχεδιάζεται να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου και του συνολικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: