Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Το μήνυμα Τσίπρα μέσω Βερολίνου και οι αποδέκτες του

Αποτέλεσμα εικόνας για Το μήνυμα Τσίπρα μέσω Βερολίνου και οι αποδέκτες τουTο μήνυμα εστάλη μέσω… Βερολίνου και Σουλτς, αλλά οι κύριοι αποδέκτες του μάλλον βρίσκονται εντός συνόρων. Και εντός κομματικών τειχών επίσης. Η δε δυναμική του ενδέχεται να είναι κι εκείνη που θα καθορίσει τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτικό χάρτη στο μεταμνημονιακό τοπίο...


Ο Αλέξης Τσίπρας, επαναπροσδιορίζοντας την «πραγματική αριστερή στάση» στην προχθεσινή συνομιλία του με τον Μάρτιν Σουλτς, άνοιξε στην πραγματικότητα και την ατζέντα του πολιτικού προβληματισμού του επόμενου διαστήματος σε ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστερά.


Προτρέποντας τον Μάρτιν Σουλτς να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – είπε: «Η πραγματική αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς την καθαρότητα των θέσεών σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών».

Το γεγονός ότι η παρέμβαση περί της ιδεολογικής καθαρότητας ήρθε την ώρα που ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης έθεταν ζήτημα αριστερής ηθικής ζητώντας να ακυρωθούν οι όποιες συμφωνίες πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι απλώς τυχαίο.

Η εγχώρια κεντροαριστερά

Δεν είναι όμως καθόλου τυχαίο το ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να στείλει, και να δημοσιοποιήσει, αυτό το μήνυμα την ώρα που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάνει στροφή - έστω και όψιμη - προς την κοινωνική Ευρώπη, την ώρα που η εγχώρια κεντροαριστερά επιχειρεί την ανασύνταξή της, και την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει όχι μόνον οικονομική, αλλά και πολιτική μεταμνημονιακή προοπτική στην ελληνική κοινωνία.

Είναι σαφές, άλλωστε, ότι μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά – και υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς θα αποκτήσει άμεσα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα – ανοίγει ντε φάκτο και η συζήτηση για τις συναινέσεις, συγκλίσεις και συνεργασίες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που υπενθύμισε, δε, το πλαίσιο αυτής της συζήτησης με το συγχαρητήριο μήνυμά του προς την Φώφη Γεννηματά μετά την εκλογή της: «Ελπίζω», είπε, «η εκλογή της να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται στην Ευρώπη».

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές η διάθεση της εγχώριας κεντροαριστεράς να ακολουθήσει την «προοδευτική και κοινωνική στροφή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» είναι και ο βασικός παράγοντας που θα δείξει εάν όντως αυτή η συζήτηση μπορεί να προχωρήσει.

Τα κεντρικά διλήμματα

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη βάλει στο τραπέζι, από τον περασμένο Ιούλιο, την πρόσκληση για «προοδευτική διακυβέρνηση» - μια πρόσκληση, όμως, που προϋποθέτει, όπως σημειώνουν, καθαρές απαντήσεις σε μια σειρά από κεντρικά και προγραμματικά διλήμματα. Μέχρι στιγμής η ρητορική τουλάχιστον της ηγεσίας της κεντροαριστεράς δεν δείχνει πρόθεση ανταπόκρισης, ενώ ισχυρές αντιστάσεις στην όποια προοπτική σύγκλισης υπάρχουν και εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου ωστόσο η διερεύνηση των περιθωρίων και των πιθανών πεδίων προγραμματικών συγκλίσεων παραμένει κεντρική επιλογή. Και με αυτό το δεδομένο δεν πέρασαν απαρατήρητα και τα όσα είπε, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στον Αντέννα ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαιώνοντας ότι ο όρος που έθεσε για να μετάσχει στο εγχείρημα του νέου φορέα ήταν να μην υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επίσης δεν ήταν τυχαία κι έχει να κάνει και με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε Χαριλάου Τρικούπη και πέριξ πολιτικούς χώρους μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές καμία ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να υπάρξει πριν αποδειχθεί η βιωσιμότητα και προσδιοριστεί η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του νέου φορέα. Εάν και όταν αυτό συμβεί, κατά τις ίδιες πηγές, θα μπουν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι ζητήματα όπως η απλή αναλογική και η εθνική συστράτευση για τις προοδευτικές αλλαγές στην νέα «αρχιτεκτονική» της Ευρώπης. Οι δε απαντήσεις επ’ αυτών «θα πρέπει να δοθούν εγκαίρως» καθώς, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να σφραγίσουν και την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: